Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a evidentiat, in fata investitorilor reuniti la o masa rotunda cu tema situatiei macroeconomice a Romaniei, privatizarile incheiate anul trecut pe Bursa, in conditiile in care a fost intrebat de un investitor strain cat de dispus este Guvernul din care face parte sa aplice masuri de incurajare a pietei de capital.

In realitate, statul roman nu a reusit sa privatizeze nimic anul trecut, dar a incheiat oferta publica initiala (IPO) a Romgaz si oferta secundara (SPO) de vanzare de actiuni in cazul Transgaz.

Intrebat de wall-street.ro daca si ofertele secundare au puterea de a transforma cultura corporatista in sensul unei mai bune guvernante corporative, Voinea a raspuns ca SPO-urile si IPO-urile cresc transparenta, iar companiile de stat sunt astfel fortate sa raporteze mai repede si mai bine datele financiare.

Investitorul interesat de planurile Guvernului cu privire la piata de capital a solicitat ca privatizarile sa continue, dar si sa fie majorate pragurile de detinere la companii precum SIF-urile.

Liviu Voinea a mai mentionat ca Guvernul Ponta a redus birocratia pe piata de capital atunci cand a decis sa renunte la obligatia de raportare a castigurilor trimestriale pe Bursa, trecand la vechiul sistem de raportare anuala la Fisc.

De asemenea, David Smart, seful fondurilor suverane si internationale ale Franklin Templeton, a subliniat faptul ca "piata de capital este la 9% din PIB, o valoare foarte mica, ceea ce inseamna ca este la inceputul unei calatorii pe drumul dezvoltarii", atat in ceea ce priveste calitatea raportarilor catre investitori, dar si in ceea ce priveste reprezentarea pietei de capital in ecconomie.

"Ministerul de Finante a facut o treaba foarte buna in ceea ce priveste emisiunile de bond-uri, dar mai are foarte mult de facut in privinta pietei de capital", a spus Smart, care a salutat succesul emisiunii pe 30 de ani pe piata americana pe care statul roman a incheiat-o ieri.

De asemenea, oficialul Franklin Templeton a spus ca va incuraja factorii de decizie din Romania sa relaxeze reglementarile in ceea ce priveste intrunirea adunarilor generale, probleme de care s-a lovit si administratorul Fondului Proprietatea.

Reglementarile actuale permit ca intalnirile actionarilor sa poata fi amanate cu rea vointa chiar si 6-9 luni.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, a fost si el prezent in sala, dar nu a intervenit cu eventuale completari pentru investitorii straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri