Bancile americane JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley, dar si Deutsche Bank sunt interesate sa intermedieze oferta prin care producatorul de energie Hidroelectrica vrea sa vanda 15% din actiuni si sa se listeze la bursa, au declarat surse din piata de capital.

Hidroelectrica asteapta pana luni oferte de la brokerii interesati sa intermedieze oferta prin care producatorul de energie electrica se va lista la bursa. Ofertele vor fi deschise in aceeasi zi, pentru verificarea documentelor, urmand ca desemnarea castigatorului sa fie anuntata dupa analiza conditiilor inscrise de fiecare participant, potrivit Mediafax.

Surse din piata de capital au declarat ca pana in prezent sunt formate cinci consortii interesate sa participe la licitatia de selectie a intermediarului, dupa ce UBS ar fi renuntat sa mai participe la licitatie. Un consortiu este format din banca americana JP Morgan, BRD si Societe Generale, iar Goldman Sachs ar urma sa depuna oferta impreuna cu BCR si Erste.

Potrivit surselor citate, Raiffeisen vrea sa participe la aceasta licitatie impreuna cu banca americana Morgan Stanley, in timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit si firma de brokeraj Alpha Finance. O alta oferta va fi depusa de Citigroup impreuna cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (Romania si Grecia) si BT Securities. Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste, BCR, Swiss Capital, BT Securities si Wood&Company au fost implicate in cele trei oferte publice derulate anul trecut la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz.

Oferta Transgaz (aprilie) a fost intermediata de Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Company. Swiss Capital si BT Securities au intermediat, in septembrie, oferta prin care Nuclearelectrica a vandut 10% din propriile actiuni pe bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro). In luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operatiunea fiind intermediata de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste si BCR.

Hidroelectrica a selectat in primavara anului trecut consortiul format BRD - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest pentru listarea la bursa, insa contractul nu a fost semnat, deoarece sindicatul Hidrosind a obtinut in instanta anularea precedentei hotarari de guvern, data in timpul cabinetului Boc, privind privatizarea Hidroelectrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat saptamana trecuta ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in iunie, atat la bursa din Bucuresti, cat si la cea din Londra. O parte din actiunile Hidroelectrica vizate in oferta ar urma sa fie vandute sub forma de certificatele de depozit, la fel cum a fost in oferta Romgaz (SNG). Actiunile vizate in oferta Hidroelectrica vor fi emise in cadrul unei majorari de capital.

Raportat la valoarea actiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vanzarea pachetului de 15% din actiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). In aceste conditii, aceasta ar fi a doua mare oferta ca marime din istoria Bursei de la Bucuresti, dupa oferta Romgaz. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor noua luni la 2 miliarde lei.

Listarea producatorului de electricitate a fost convenita de guvern cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, insa a fost amanata de mai multe ori. Hidroelectrica a fost in insolventa timp de un an (iunie 2012 - iunie 2013). Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri