Un numar de 5 consortii, din care fac parte JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Deutsche Bank, au depus oferte pentru intermedierea listarii unui pachet de 15% din Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presa al Hidroelectrica.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor a expirat luni, ora 12:00, iar la ora 13:00 vor fi verificate documentele, informeaza Mediafax. Desemnarea castigatorului va fi anuntata dupa analiza conditiilor inscrise de fiecare participant
.
Unul dintre consortii este format din banca americana JP Morgan, BRD si Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta impreuna cu BCR si Erste.

Potrivit surselor, Raiffeisen participa la aceasta licitatie impreuna cu banca americana Morgan Stanley, in timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit, firma de brokeraj Alpha Finance, SIF Broker si Intercapital Invest.

O alta oferta a fost depusa de Citigroup impreuna cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (Romania si Grecia) si BT Securities. De intermedierea ofertei a fost interesata si UBS, insa aceasta nu a mai depus oferta, potrivit unor surse din piata de capital.

UBS impreuna cu Swiss Capital, Musat si Asociatii si BT Securities va asigura serviciile de consultanta in vederea vanzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom.

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste, BCR, Swiss Capital, BT Securities si Wood&Company au fost implicate in cele trei oferte publice derulate anul trecut la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz.

Oferta Transgaz (aprilie) a fost intermediata de Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Company. Swiss Capital si BT Securities au intermediat, in septembrie, oferta prin care Nuclearelectrica a vandut 10% din propriile actiuni pe bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro).

In luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operatiunea fiind intermediata de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste si BCR.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in luna iunie atat la bursa din Bucuresti, cat si la Londra.

Citeste si:
Morgan Stanley a cumparat America House din Piata Victoriei
Morgan Stanley a cumparat...

O parte din actiunile Hidroelectrica ar urma sa fie vandute sub forma de certificatele de depozit, la fel cum a fost in oferta Romgaz (SNG).

Raportat la valoarea actiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vanzarea pachetului de 15% din actiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). In aceste conditii, aceasta ar fi a doua mare oferta ca marime din istoria Bursei de la Bucuresti, dupa oferta Romgaz.

Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor noua luni la 2 miliarde lei.

Listarea producatorului de electricitate a fost convenita de guvern cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, insa a fost amanata de mai multe ori. Hidroelectrica a fost in insolventa timp de un an (iunie 2012 - iunie 2013).

Citeste si:
Ministerul Finantelor a imprumutat 600 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a...

Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din actiunile Hidroelectrica. Hidroelectrica a bugetat pentru anul trecut un profit de 900 milioane lei, echivalentul intregului castig realizat in ultimii 11 ani, dupa ce in 2012 a raportat pierderi de 508 milioane lei.

Compania are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Birsan, Filip&Co: Promovarea bursei? Simpla, daca Guvernul o vrea