Dupa ce la inceputul crizei investitorii au fugit spre siguranta instrumentelor financiare cu venit fix, trendul pare sa se inverseze in prezent, astfel ca persoanele nemultumite de randamentele tot mai mici oferite de banci la depozite se indreapta cu pasi marunti spre actiuni sau fonduri de investitii, spun brokerii de la Prime Transaction.

“Este o tendinta care a fost absolut vizibila in special in ultima parte a anului trecut, in preajma ofertelor Nuclearelectrica si Romgaz. Am avut destule persoane care venisera si se interesau de investitii pe piata de capital. Multi se aflau la final de contract cu depozitele si vedeau diferente majore privind in urma la ce randamente oferisera bancile si ce randamente negociau acum”, spune Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni al Prime Transaction.

La inceputul lui 2011, bancile ofereau dobanzi in medie de circa 6,2% pentru depozitele in lei pe 12 luni. Rata pentru acelasi depozit este in prezent de circa 4,2%, iar tendinta se mentine de scadere dupa ce BNR a redus puternic dobanda cheie in ultimul an, pana la minimul istoric 3,75%.

“Comparatia depozit bancar - investitie bursiera este puternic dezechilibrata la nivelul ultimului an. Depozitele bancare ofera randamente in scadere tot mai accentuata, in timp ce piata bursiera a inregistrat anul trecut cel mai bun an din ultimii sase. Pentru 2014 asteptarile sunt ca scaderea dobanzilor bancare sa continue in timp ce evolutia pietei bursiere este estimata sa repete evolutia de anul trecut”, mentioneaza Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction.

Actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au urcat anul trecut in medie cu 20%. De mentionat ca au existat si cazuri, ce-i drept rare, in care anumite titluri (precum Romcarbon – simbol ROCE) au pierdut chiar si 50%.

Citeste si:
O platforma de investii preia un terminal din Portul Constanta
O platforma de investii,...

Intr-un editorial propriu, Alin Brendea a trecut in revista sase pasi prin intermediul carora un depozit bancar poate sa fie transformat intr-o investitie bursiera.

1. Ar trebui sa identificam cat din averea lichida detinuta poate fi investita pe o perioda de cel putin un an de zile - termenul minim pentru fructificarea optima a unei investitii bursiere. Acest procent trebuie sa tina cont de nevoile de lichiditate curente, dar si de rezerva care ofera confortul personal al investitorului pentru cheltuieli neprevazute;


2. Investitorul trebuie sa afle profilul sau de risc. In general, cei care nu au mai investit pe bursa tind sa isi asume riscuri mai mici avand un profil de risc mai scazut;


3. Stabilirea modului in care doreste sa se implice in piata de capital printr-o schema colectiva de investitii (fonduri de investitii) sau individual achizitionand propriul portofoliu de actiuni. Exista avantaje si riscuri in ambele situatii, diferenta fiind facuta de experinta, nivelul cunostiintelor economice, dar si nivelul de implicare dorit in alegerea modului direct sau indirect de a investi;

Citeste si:
Cate investitii din cele planificate de Metrorex in 2019 se intampla?
Cate investitii din cele...


4. In conditiile alegerii unui portofoliu individual este importanta stabilirea modalitatii de a actiona pe piata bursiera. Se opteaza pentru a initia singur deciziile de investitie sau se vrea sa se delege acest lucru unui broker. Daca experienta de investitii este redusa, nivelul de cunostiinte scazut sau timpul disponibil foarte limitat este salutar sa se apeleze la un broker. Alegerea brokerului trebuie obligatoriu sa se faca dupa ce in cadrul unor discutii amanuntite investitorul este confortabil cu alegerea facuta si considera ca acel broker ii poate administra intr-un mod profesionist portofoliul de instrumente financiare;


5. Alegerea unui obiectiv investitional coerent si realist. Este foarte important ca asteptarile investionale sa fie corect setate, in conformitate cu profilul de risc, perioada pentru care se face investitia si caracteristicile fiecarui investitor. Strategia de investitii va fi adaptata obiectivului asumat si calibrata pe masura acestuia;


6. Selectia instrumentelor financiare, efectuarea tranzactiilor, supravegherea portofoliului constituit, rebalansarea acestuia la noile conditii de piata. Sunt operatiuni tehnice care pot potenta profitul investitiei bursiere daca sunt facute corect si echililbrat.

“Acesti 6 pasi pot transforma un depozit bancar anost intr-o investitie bursiera profitabila. Nu trebuie, in niciun caz, sa facem abstractie de un adevar imuabil al investitiilor financiare: randament mai mare inseamna asumarea unui risc mai mare. Daca depozitul bancar da siguranta (pana la un punct) ca nu poti pierde din capitalul detinut, investitia bursiera nu ofera in nici un caz aceasta garantie”, a concluzionat Alin Brendea.

Citeste si:
OTP lanseaza un depozit bancar cu dobanda 5% in 15 luni
OTP lanseaza un depozit...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Bursa face istorie, dar intrebarea de sute de milioane ramane in aer