Trei ani au trecut de cand Fondul Proprietatea (FP) s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti. In tot acest timp americanii de la Franklin Templeton, compania care administreaza FP, au devenit o sperietoare pentru companiile de stat romanesti, cu manageri numiti politic si in general obisnuiti sa nu fie deranjati de nimeni. Totusi, in cursa pentru cresterea pretului actiunilor si atingerea unei profitabilitati cat mai mari pe termen scurt, Fondul Proprietatea s-a indepartat incet dar sigur de principalul sau obiect de activitate: investitiile.

Sefii Fondului au adunat ieri reprezentanti ai statului roman, ai ambasadei SUA, dar si ai Bursei de la Bucuresti pentru a marca implinirea a trei ani de la listarea FP. Majoritatea privirilor au fost indreptate catre Liviu Voinea, ministrul Bugetului, si unul dintre cei mai vizibili reprezentanti ai Guvernului in ultima perioada.

El a promis continuarea privatizarilor prin intermediul bursei in 2014, program de care FP este interesat in mod direct, cel putin doua dintre companiile unde Fondul este actionar (Hidroelectrica si CE Oltenia) urmand sa sa fie listate in acest an.

“Mesajul meu este unul de sprijin al Guvernului pentru piata de capital. Vom sustine Bursa prin continuarea programului de privatizari in 2014 si totodata pot sa va spun ca nu exista nicio intentie de crestere a taxelor anul acesta. De asemenea felicit Fondul Proprietatea pentru ca are un rol important in imbunatatirea guvernantei corporative in Romania prin disciplinarea companiilor de stat, fortandu-le sa atinga anumite tinte de performanta”, a declarat Liviu Voinea in cadrul evenimentului.

Vom sustine Bursa prin continuarea programului de privatizari in 2014 si totodata pot sa va spun ca nu exista nicio intentie de crestere a taxelor anul acesta - Liviu Voinea

Relatia dintre reprezentantii guvernului si administratorii Fondului Proprietatea nu a fost insa in ultimii trei ani la fel de cordiala precum in declaratia de mai sus. Urmarindu-si propriul interes, acela de a mari valoarea de piata a companiilor de stat pe care le are in portofoliu, Templeton a hranit presa cu informatii care in mod normal ramaneau ascunse in sertarele managerilor selectati pe criterii politice.

De notorietate raman cazuri precum publicarea contractelor prin care Hidroelectrica vindea energie la preturi preferentiale “baietilor destepti”, sau razboiul juridic impotriva donatiei de 400 mil. lei pe care Romgaz a fost obligata sa o faca la bugetul statului.

Trebuie spus insa ca nici Fondul Proprietatea nu s-a ferit in ultimii ani sa incerce sa obtina sume cat mai mari de bani de la companiile din portofoliu. La transportatorul de produse petroliere Conpet Ploiesti (COTE), de exemplu, FP incearca inca din 2011 sa obtina o distributie a lichiditatilor companiei prin intermediul unor dividende speciale.

Cand va redeveni Fondul Proprietatea un fond de investitii?

In ciuda faptului ca s-a implicat foarte mult in viata companiilor din propriul portofoliu, Fondul Proprietatea a ramas dator la capitolul investitii. FP nu a mai facut nicio achizitie de actiuni ale unei alte companii de mai bine de doi ani, sau mai exact, de cand fondul american hedging Elliott Associates (cel mai mare actionar al FP) a inceput sa-i preseze serios pe administratorii de la Franklin Templeton.

Elliott a amenintat ca va schimba actualul administrator daca pretul actiunilor FP nu va fi imbunatatit si mai ales daca discount-ul la care titlurile se tranzactioneaza fata de valoarea activelor nete (VAN) nu va fi redus puternic. Ca urmare, Fondul Proprietatea a blocat orice investitie, concentrandu-se in schimb pe vanzarile de active.

De ce nu am mai facut investitii in ultimii doi ani? Pentru ca rolul managerului este in primul rand sa genereze valoare pentru actionarii comaniei, iar actiunile FP sunt cea mai bune investitie in momentul de fata - Greg Konieczny

“Care este de fapt scopul unei companii? Rolul managerului este sa genereze valoare pentru actionari. Nu am facut investitii in alte companii de-a lungul ultimilor doi ani pentru ca am considerat ca cea mai buna investitie sunt chiar actiunile FP. Din acest motiv am desfasurat si vom continua sa desfasuram programe de rascumparare. Abia dupa ce discount-ul fata de VAN se va reduce puternic ne vom putea gandi si la alte achizitii”, a raspuns Greg Konieczny, managerul FP, unei intrebari cu privire la acest subiect.

Lipsa investitiilor facute de Fondul Proprietatea a starnit diverse opinii in piata de capital, o parte din analisti ridicand semne de intrebare cu privire la viitorul FP pe termen lung, in conditiile in care cele mai bune active din portofoliu sunt scoase la vanzare pentru a obtine bani care mai apoi sa fie distribuiti actionarilor.

Cititi in editia de maine un interviu cu Greg Konieczny in care acesta vorbeste despre o eventuala reducere a dimensiunii Fondului Proprietatea, dar si despre sansele ca Fondul sa mai fie o companie listata peste trei ani.

Sursa foto: Franklin Templeton

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri