Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de joi in stagnare, indicele general al pietei, BET-C, revenind la nivelul de miercuri chiar in ultimele minute, datorita cresterilor inregistrate de actiunile OMV Petrom (SNP) si BRD (BRD).

In ultimele doua saptamani, indicele general al Bursei de la Bucuresti a scazut cumulat cu 2,9%, in conditiile in care pietele emergente traverseaza cel mai slab inceput de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achizitii de obligatiuni incepand din luna ianuarie. Economistii anticipeaza ca banca va continua sa reduca in trepte programul, acesta urmand sa se incheie pana la sfarsitul acestui an.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate inca de la deschiderea sedintei de joi la preturi in scadere, insa chiar pe finalul zilei indicele general al pietei s-a intors la nivelul de miercuri, dustinut de actiunile OMV Petrom si BRD, care au avansat cu 1% si, respectiv, cu 1,82%. Cresterea celor doua actiuni a venit pe volume reduse.

Titlurile OMV Petrom si BRD au o pondere cumulata de 30,67% in indicele general BET-C.

Revenirea celor doua actiuni s-a produs in conditiile in care majoritatea pietelor externe s-au intors pe verde in ultimele ore ale sedintei, dupa publicarea datelor privind inflatia in Germania si cresterea economica in SUA. Inflatia din cea mai mare economie europeana s-a plasat usor sub asteptarile analistilor, in timp ce cresterea PIB al SUA a confirmat estimarile economistilor.

La fel ca in sedintele anterioare, actiunile celor cinci SIF-uri au resimtit corectiile de pe bursele externe, astfel ca aceste titluri au coborat in primele doua ore cu pana la 2,76%. Titlurile SIF-urilor au fost vizibil afectate in ultimele sedinte de corectiile de pe pietele externe, coborand de joi pana luni cu 3,43% - 5,62%, pentru ca marti sa revina usor pe verde cu 0,23% - 1,22%.

"Piata autohtona resimte unda descendenta care a afectat in ultimele zile bursele externe din cauza unor factori coroborati, incluzand recentele declaratii ale Fed, retragerile din pietele emergente si nu in ultimul rand o foarte buna evolutie a burselor in ultimele luni. Ultimul aspect indeamna la prudenta si marcare rapida a profiturilor existente. Chiar si cu aceste scaderi, trendul ascendent al principalelor piete externe nu este invalidat, insa teritoriul pe care il parcurg pietele acum este unul extrem de dificil si indeamna la observare atenta", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

La finalul sedintei de joi, titlurile celor cinci SIF inregistrau scaderi cuprinse intre 0,54% si 1,9%. Cea mai lenta scadere a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania, iar actiunile SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana au inregistrat cele mai vizibile corectii. Actiunile SIF Transilvania au inregistrat cel mai ridicat rulaj din acest sector, de 2,6 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat cele mai mici tranzactii, de aproape 1,2 milioane lei.

"Piata se mentine intr-un registru destul de volatil, cu precadere sectorul SIF-urilor, care este sensibil afectat. Cred ca rezultatele financiare inregistrate de companii anul trecut (si care vor fi anuntate in luna februarie - n.r.) vor regrupa interesul investitorilor pentru anumite categorii. Ma astept ca in perioada urmatoare sa se discute din ce in ce mai mult despre profiturile obtinute de companii si estimari de randamente ale dividendelor ca alternative fata de dobanzile bancare", a mai spus brokerul.

Indicele BET-FI a incheiat sedinta in scadere cu 1%. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborat cu 0,31%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG in imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,49%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,78% sub ziua precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 41,4 milioane lei (9,1 milioane euro), cu 14% sub rulajul de miercuri, de 48,4 milioane lei (10,6 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de joi au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (aproape 16,2 milioane lei, din care doua deal-uri de 10,2 milioane lei), BRD (5,3 milioane lei) si Transgaz (5,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 4,4 milioane lei).

Deal-urile cu actiunile celor doua companii au fost realizate la preturi usor sub ultimele cotatii de miercuri.

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,31%, la 0,815 lei, iar actiunile BRD au urcat cu 1,82%, la 8,95 lei. Actiunile OMV Petrom au urcat chiar la inchidere cu 1%, fiind cotate la 0,4729 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 1,2 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 81.000 de lei, fata de 206.000 de lei in sedinta anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu cate 0,3%, iar piata de la Londra era in scadere cu aproape 0,2%. In acelasi timp, majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est au avansat cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri