Actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor inregistra cel mai probabil o revenire incepand din luna februarie, cand companiile listate isi vor publica primele date financiare la nivelul intregului an 2013, este de parere Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management. Acesta considera ca actiunile si fondurile de actiuni vor depasi si in 2014 randamentele fondurilor monetare sau de obligatiuni.

“Ma astept sa vedem reintoarcerea investitorilor si a pietei dupa jumatatea lunii februarie, cand companiile isi publica rezultatele financiare preliminare. In special companiile mari listate, platitoare de dividende, vor intra pe un trend ascendent si odata cu ele si bursa. Vorbim de niste randamente ale dividendelor estimate sa ajunga la 6-8%, semnificativ mai mult decat dobanzile bancare”, a declarat Dan Popovici.

In special companiile mari listate, platitoare de dividende, vor intra pe un trend ascendent si odata cu ele si bursa. Vorbim de niste randamente ale dividendelor estimate sa ajunga la 6-8%

Seful fondurilor OTP considera ca perceptia investitorului roman se va schimba in aceasta actest an: “cu cat dobanzile (n.red. la depozitele bancare) vor ramane la acest nivel, cu atat clientii se vor indrepta catre risc mai crescut si vor iesi din zona de confort”.

Primele semnale in acest sens au fost evidente inca de anul trecut, cand o parte din clientii fondurilor de investitii in obligatiuni au preferat sa isi vanda unitatile de fond pentru a profita, pe termen scurt, de anumite oferte de actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Am avut mai multe cazuri de acest gen, insa imi aduca aminte ca la un moment dat, in toamna lui 2013, a existat un client care si-a retras 800.000 de lei dintr-un fond de obligatiuni pentru a investi in oferta Romgaz. Dupa IPO, acesta a revenit cu banii ramasi in fond. Este o indicatie clara ca investitorii incep sa accepte si anumite riscuri pentru a obtine randamente peste medie”, spune Dan Popovici.

Leul se va aprecia in 2014, ajutat si de BNR

Directorul OTP Asset Management se asteapta la aprecierea leului in acest an, sau in cel mai rau caz la o evolutie stabila a monedei nationale, ajutata de interventiile BNR. Popovici considera de asemenea ca dolarul se va intari in raport cu euro in urmatoarele luni, pe fondul imbunatatirii situatiei economice din SUA, dar si datorita “opririi tiparnitei de bani” a Rezervei Federale americane.

Saptamana trecuta monedele din statele emergente au suferit corectii semnificative ca urmare a retragerii investitorilor de pe pietele emergente. Leul s-a intarit insa in ultimele zile, evolutie pusa de dealeri pe seama interventiilor Bancii Nationale a Romaniei.

“Ma astept ca maine (n.red. marti) BNR sa nu mai reduca dobanda cheie avand in vedere evenimentele care au avut loc in pietele emergente. Daca m-ati fi intrebat saptamana trecuta, as fi fost convins ca BNR va opera o noua scadere a dobanzii.

Asociatia Analistilor Financiari Bancari din Romania a publicat vineri un sondaj realizat in randul propriilor membri, din care rezulta ca BNR va reduce dobanda de politica monetara la 3,5% in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, din data de 4 februarie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri