Pe lista scurta a titlurilor cu cel mai mare potential de crestere din ECE se afla nume importante precum Raiffeisen, Turkish Airlines sau asiguratorul Uniqa.

Romgaz are un pret tinta de 49,5 lei/actiune, cu 49,5% mai mult decat pretul de 33,1 lei la care titlurile companiei se tranzactionau la mijlocul sedintei burseiere de ieri. Pretul vine cu o recomandare de “buy” (“cumparare”), in conditiile in care austriecii se asteapta la o dublare a profitului operational (EBITDA), de la 1,85 mld. lei in 2012, la 3,9 mld. lei in 2017.

“Romgaz este alimentata de intelegerea cu FMI, care prevede ca preturile la gaze in Romania sa creasca pana la nivelul de import pana in 2018. Pretul tinta de 49,5 lei anticipeaza unul dintre potentialele de crestere cele mai mari dintre companiile pe care le analizam, similar OMV ”, spune analistii Erste Group.

Romania si FMI au stabilit ca in urmatorii patru ani preturile la gaze naturale sa creaca gradual, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. “Pretul mediu al gazelor din ianuarie 2014, de 62,4 lei/MWh, ar putea sa urce pana la 119 lei/MWh pana la sfarsitul lui 2018. Credem ca Romania va respecta intelegerea cu FMI, avand in vedere ca pozitia financiara a tarii depinde in buna parte de acest acord”, considera austriecii.

Bursa de Valori Bucuresti...
Citeste si: Bursa incepe cu dreptul cea mai proasta luna din an

Estimari Romgaz

In ceea ce priveste punctele slabe ale actiunii Romgaz, analistii subliniaza triplarea taxelor pe care compania va trebui sa le plateasca incepand din 2015. “Este foarte probabil ca Romania sa mareasca semnificativ taxele aplicate producatorilor de hidrocarburi incepand de anul viitor, insa chiar si asa preturile mai mari la gaze vor contrabalansa impactul cresterii redeventelor. Ne asteptam de asemenea ca depozitele mature ale Romgaz sa scada cu 1% in urmatorii 10 ani, din cauza epuizarii naturale a resurselor”, se mentioneaza in raportul Erste.

Romgaz s-a listat la sfarsitul anului trecut atat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si pe Bursa din Londra, oferta de actiuni starnind un interes imens din partea investitorilor romani, care si-au subscris de 18 ori transa alocata. Per ansamblu, subscrierile au inregistrat un nivel de 265%. Actiunile SNG au intrat in piata la un nivel de 30 lei, astazi ele fiind cotate la un pret cu 10% mai mare.

Investitorii asteapta cu interes primele rezultate financiare anuale pe care Romgaz le va publica de la momentul listarii. Anuntul va fi facut pe 27 februarie, moment in care investitorii vor avea o imagine mai clara si cu privire la dividendele pe care producatorul de gaze le va distribui in acest an.

Tanase, BVB: Oricine investea...
Citeste si: Cat ai fi castigat daca investeai lunar 100 de lei pe BVB din 98"

Erste anticipeaza un profit dupa plata intereselor minoritare 997 mil. lei in 2013, cu 11% mai putin decat cifra similara din anul precedent. Profitul Romgaz ar urma sa creasca insa pana la 1,54 mld. lei in 2014.

Erste anticipeaza astfel un randament al dividendelor Romgaz de 9%, pe locul 15 in Europa Centrala si de Est la acest capitol.

Transgaz (TGN) este chiar mai bine plasata, cu un randament estimat al dividendelor de 14,8%, pe locul 3 in ECE. Primele doua pozitii sunt ocupate de cel mai mare operator de telefonie mobila din Turcia - Turkcell (randament estimat 17,8%), si compania de energie Aygaz (15,4%).

Albalact este a treia compania romaneasca aflata in topul randamentelor, cu un castig estimat la 10,1%.

Ce proiecte are in portofoliu...
Citeste si: La ce se uita V7 Capital inainte de a investi intr-un start-up