Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,25%, pierzand astfel castigul fragil de la jumatatea sesiuniii, intr-o piata in care jucatorii au realizat schimburi de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro), informeaza Mediafax.

Actiunile celor cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzactionare la ora 16:50, cu aproape o ora inainte de inchiderea sesiunii, in asteptarea unui anunt al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care a decis miercuri ca societatile de investitii pot cumpara actiuni intre ele.

Potrivit deciziei ASF, un AOPC (fond inchis, n.r), inclusiv societatile de investitii financiare (SIF), pot investi in valorile mobiliare emise de un alt AOPC.

Decizia va intra in vigoare la data publicarii acesteia in buletinul electronic al autoritatii, iar Dispunerea de masuri nr. 11/12.08.2005, care prevedea ca SIF-urile nu pot avea detineri la un alt SIF, va fi anulata.

"Cel mai probabil decizia luată de ASF va impacta pozitiv investitorii, iar mâine este posibil să vedem un interes ridicat la cumpărare din partea acestora. Pe termen scurt, mă aștept ca această decizie să creeze volatilitate în piață, iar pe termen mediu și lung să vedem o susținere mai mare la cumpărare, asemănătoare situației de la Fondul Proprietatea. Din perspectiva impactului decizie asupra politicilor de investiții ale SIF-urilor, cred că va fi necesar ca pentru început să vedem care va fi poziția adoptată de fiecare societate în parte, pentru ca ulterior să putem face o apreciere a potențialului lor", a declarat directorul de tranzacționare al Intercapital Invest, Mihai Mureșian.

Citeste si:
Fondul Proprietatea anunta oferta publica de cumparare
Fondul Proprietatea anunta...

La ora suspendarii, actiunile celor cinci SIF-uri consemnau variatii intre -0,59% si +0,79%. Titlurile vor reveni la tranzactionare joi dimineata. Piata a fost pe rosu inca de la deschidere, insa la jumatatea zilei indicele compozit a urcat pentru scurt timp cu 0,3%.

Ulterior, piata a revenit pe scadere, insa rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni tranzactionate, investitorii revenind pe pozitii de asteptare.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub ziua anterioara.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat aproape de nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Citeste si:
Noi maxime pentru actiunile Fondul Proprietatea
Investitorii isi readuc...

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a inchis in stagnare, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat schimburi cu actiuni de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro), sub lichiditatea de marti, de 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape jumatate din rulajul pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 8,35 milioane lei (din care un deal de 4,14 milioane lei).

Actiunile Fondului au incheiat ziua in scadere cu 0,42%, fiind cotate la 0,825 lei.

Citeste si:
Bursa urmeaza tendinta externa si scade la inceputul saptamanii
Bursa urmeaza tendinta...

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat actiunile Romgaz (1,2 milioane lei) si SIF Moldova (un milioane de lei).

Pe piata Rasdaq, jucatorii au transferat actiuni de 486.000 de lei, fata de 500.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene evoluau indecis. Bursa din Statele Unite a deschis in scadere sedinta de tranzactionare, dupa publicarea unui raport care a aratat ca numarul angajatilor din sectorul privat american a crescut in ianuarie mai putin decat anticipau analistii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Broker: Investitorii asteapta cel putin un pret de 1 leu in oferta FP