Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de 24,3 milioane lei, cu 40% peste nivelul inregistrat in anul precedent, in principal datorita avansului veniturilor din tranzactionare, iar profitul net a fost de 10 milioane lei, cu 11% mai mare, informeaza Mediafax.

Ofertele publice de vanzare a pachetelor de 15% din Transgaz, 10% din Nuclearelectrica si 15% din Romgaz au avut, de asemenea, un rol important in sustinerea afacerilor, mobilizand atat fondurile de investitii straine cat si investitorii de retail locali, potrivit unui comunicat al Bursei.

Operatorul bursei de la Bucuresti a raportat un profit operational preliminar de 8,4 milioane lei, in crestere cu 106% fata de anul 2012. Profitul financiar s-a diminuat cu 46,4% fata de 2012, pana la 3,2 milioane lei, avand in vedere declinul semnificativ al principalelor surse de venit, dobanzi si dividende incasate.
Dividendele incasate s-au diminuat cu 80% fata de anul precedent, in urma diminuarii semnificative a profitabilitatii Depozitarului Central, principala sursa a dividendelor.

BVB a incheiat anul cu un avans de 47,5% al capitalizarii bursiere, pana la 17,8 miliarde de euro (potrivit datelor furnizate de FESE – Federation of European Securities Exchanges, citate in comunicatul BVB), pe de o parte datorita cresterii preturilor companiilor listate (principalul indice al pietei, BET, a crescut cu 26,1% in moneda locala de la inceputul anului), precum si listarii a doua companii mari din portofoliul statului, Nuclearelectrica si Romgaz, care au adaugat impreuna 3,64 miliarde de euro la capitalizarea BVB.

Potrivit statisticilor prezentate de Bursa, valoarea tranzactiilor cu actiuni, unitati de fond, obligatiuni si titluri de stat a crescut cu 42,7%, la 12,99 miliarde lei, iar valoarea medie a acestora a fost de 51,8 milioane lei, cu 42,1% mai mare.

Veniturile din tranzactionare din ultimul trimestru din 2013 au fost de 9,7 milioane lei, cu 265% mai sus fata de perioada similara a anului precedent.

Profitul operational din ultimele trei luni ale anului trecut a marcat o crestere de 4,8 ori fata de trimestrul precedent, pana la 4,8 milioane lei, datorita cresterii activitatii de tranzactionare, pe fondul derularii ofertelor publice.

Astfel, profitul net preliminar al BVB pentru ultimul trimestru din 2013 a fost de 4,5 milioane lei, fata de pierderea inregistrata in perioada similara din 2012.

Potrivit raportului, BVB a devenit a doua bursa din Europa Centrala si de Est dupa valoarea ofertelor publice initiale derulate in ultimul trimestru din 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri