Bursa de la Bucuresti a incheiat ziua in scadere cu doar 0,16%, intr-o piata unde investitorii au tranzactionat actiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro) si au dus, astfel, lichiditatea la un nou minim al ultimelor doua luni si jumatate.

Piata locala a fost pe verde inca din primele minute ale sedintei, putinii investitori prezenti la tranzactionare urmand indeaproape evolutia pietelor externe, in asteptarea primelor remarci privind politica monetara din partea noului presedinte al Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen.

Totusi, dupa ora 16:30, piata a trecut pe scadere usoara.

Fluctuatiile reduse au venit in cadrul unor tranzactii cu volume mici de actiuni, rulaje de peste 500.000 de lei inregistrand actiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), cu putin sub rulajul de luni, de 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro). Lichiditatea a atins, astfel, un nou minim al ultimelor doua luni si jumatate.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

"Dupa scaderile de saptamana trecuta, se pare ca investitorii nu mai au curajul sa intre la cumparare. Exista in piata un sentiment de asteptare si cred ca aceasta situatie ar putea fi depasita de raportarile financiare ale principalilor emitenti. Sa nu uitam ca de abia din aceasta saptamana au inceput sa fie anuntate rezultatele. Directia bursei locale va fi data de evolutia pietelor externe, precum si de raportarile financiare ale emitentilor listati pe BVB. Deocamdata, trendul este unul de consolidare si ma astept ca in perioada imediat urmatoare acest trend sa fie unul neutru", a declarat pentru Mediafax Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Sistemul BVB arata pentru marti un rulaj de 20,6 milioane lei (4,6 milioane euro), insa din aceasta suma 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro) reprezinta rezultatele ofertei de preluare de la Transilvania Constructii (COTR). Rezultatele operatiunii au fost inregistrate in sistemul BVB in timpul sedintei. Prin aceasta operatiune, familia Timofte a cumparat 11,56% din actiunile firmei si a ajuns sa detina aproape 92,8% din titluri.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, erau in stagnare.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat cu 0,51% mai sus decat in ziua precedenta. Actiunile a patru dintre SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,54% si 1,53%, titlurile SIF Transilvania au scazut cu 0,47%, iar actiunile Fondului Proprietatea au stagnat.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK a incheiat in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Romgaz (SNG) si titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,3 milioane lei si, respectiv, 1,5 milioane lei. Mai mult de jumatate din rulajul actiunilor Romgaz a fost asigurat de doua deal-uri de 2,3 milioane lei.

Pe piata principala, pretul actiunilor Romgaz a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, la 32,93 lei, iar cotatia titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,816 lei.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au scazut si marti, cu 0,63%, si au ajuns la pretul de 9,42 lei, pe un rulaj de 1,2 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP