Intreaga suflare a pietei de capital romanesti s-a reunit ieri pentru a prezenta in fata premierului Victor Ponta si a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, opt probleme, sau "bariere sistemice" - cum au fost numite oficial, pe care in primul rand ASF si Guvernul ar trebui sa le rezolve pentru a da unda verde investitiilor pe piata de capital. Care a fost rezultatul evenimentului? Discutii, multumiri, strangeri de maini si speranta ca peste cateva luni intalnirea nu va ramane doar un "dialog al surzilor".

Oficialii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si cei a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au realizat un document in care atrag atentia asupra a opt "bariere sistemice in calea dezvoltarii pietei de capital moderne din Romania". Problemele la care se face referire vizeaza, printre altele, accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata, lipsa unei proceduri simple de plata a dividendelor, piata obligatiunilor dar si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.

Victor Ponta: De ce a trecut atat de mult timp pana sa faceti aceasta lista? Toate companiile de stat trebuie listate!

Prezent la intalnire, premierul Victor Ponta a recunoscut ca nu mai stie foarte multe despre piata de capital si a confirmat ca sprijina eforturile pentru dezvoltarea bursei. De asemenea, probabil cuprins de entuziasmul celor din jur, Ponta s-a grabit sa afirme si ca toate companiile de stat romanesti trebuie aduse pe bursa, un lucru in esenta deloc negativ, dar imposibil de crezut in conditiile in care Romania a listat pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimii 6 ani doar doua companii de stat, iar asta doar la insistentele FMI.

“Din partea Guvernului exista intreaga disponibilitate de a primi propunerile dumneavoastra si vrem ca aceste sugestii sa capete cat mai curand forma legislativa necesara. Am considerat necesar ca unul dintre consilierii mei sa trateze in special cele opt bariere identificate de catre reprezentantii pietei si care trebuie eliminate. Toate societatile care au capital de stat trebuie listate pentru a fi mai transparente, pentru a imbunatati profitabilitatea, guvernanta corporativa si managementul”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a tinut, totodata, sa ii intrebe pe reprezentantii pietei de capital de ce a durat atat pentru a realiza lista celor opt probleme si pentru a reuni entitatile responsabile de piata de capital.

"Vreau sa ii felicit pe Lucian Anghel si pe Ludwik Sobolewski ca la aproape 20 de ani de la infiintarea Bursei au avut ideea de a pune la aceeasi masa Guvernul, ASF si BNR. Intrebarea mea ar fi de ce a fost nevoie de atat de mult timp pentru a face asta si pentru a realiza acest document? In mod sigur, trebuia sa se intampla mai devreme, insa probabil acum era momentul potrivit", a mai adaugat Ponta.

Greg Konieczny: Dupa ce am intrat in Romania, la Templeton a trebuit sa angajam om separat doar pentru a putea sa votam in Adunarile Actionarilor

Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea si vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, spune ca accesul in piata de capital romaneasca pentru investitorii straini este extrem de dificil. Astfel, din cauza birocratiei procesul efectiv poate sa dureze chiar si 6 luni de zile.

"Dupa ce ai intrat in Romania, pasul urmator este sa incepi tranzactionarea, iar aici te lovesti de inca o 'placere' a pietei locale: costurile foarte ridicate, iar cand vorbesc de costuri nu ma refer doar la tranzactionare ci la orice operatiune faci. De exemplu, te costa intre 1.000 si 2.000 de euro ca sa votezi o singura data intr-o AGA unde tu, ca fond de investitii strain, esti actionar.

La Templeton aveam trei oameni care la nivel global se ocupau efectiv doar de trimiterea voturilor in Adunarile Actionarilor din companiile unde aveam plasamente. Dupa ce a venit in Romania, Franklin Templeton a trebuit sa angajeze un om separat doar ca sa trimita voturile in aceasta tara", a declarat Konieczny.

Problema comisioanelor prea mari: Daianu si Ursache promit tarife prietenoase, Sobolewski se mai gandeste

Problema comisioanelor mari cerute de BVB si ASF mai ales in comparatie cu alte institutii sau companii similare din Europa, a fost intens dezbatuta in ultimii ani, pana si britanicii de la FTSE aratandu-si recent ingrijorarea in raportul anual.

Intrebati daca vor ceda presiunilor si vor reduce in cele din urma tarifele, reprezentantii ASF si BVB au avut raspunsuri diferite.

"Avem mai multe propuneri. Toate se refera la reduceri, niciuna nu este de crestere. Nu toate sunt insa spectaculoase, pentru ca trebuie sa tinem cont si de dimensiunea pietei. Cred ca in scurt timp, dupa ce le voi prezenta board-ului ASF, le vom face publice", spune Mircea Ursache (foto dreapta), vicepresedinte ASF responsabil de piata de capital.

"Am facut o analiza la ASF, vom veni cu propuneri pentru a promova masuri care sa faca prietenoase taxele si comisioanele", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu.

"Avem in vedere aceste cereri ale brokerilor si ale fondurilor cum ca piata ar fi prea scumpa la tranzactionare. Vom vedea care vor fi urmatorii pasi si in ce fel ne adaptam comisioanele", a fost declaratia lui Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB.

Declaratia lui Sobolewski a venit dupa ce cu putin timp inainte Cristian Micu, directorul general al casei de brokeraj NBG Securities, subliniase faptul ca pe BVB se platesc comisioane cu mult peste mediile din tarile vecine.

"Pentru ca am lucrat pe piete straine, va pot spune ca pe brokerii internationali ii intereseaza doua lucruri cand intra intr-o piata noua: valoarea zilnica a tranzactiilor si costul acestor schimburi. Pe partea de costuri de piata in Romania se plateste 12,5 basis points, mai scump decat Maroc sau Iordania. Noi ar trebui sa fim mai apropiati de piete precum cele din Ungaria si Polonia, unde costurile sunt de 2,5, respectiv 4 basis points pe tranzactie", spune Cristian Micu.

Si pana la urma in sarcina cui va cadea rezolvarea celor opt probleme majore ale pietei?

Cu exceptia problemei comisioanelor, unde si BVB mai are de lucrat, majoritatea privirilor se indreapta catre ASF si Guvern atunci cand vorbim despre ridicarea celor opt bariere.

"Maine voi cere propuneri pentru rezolvarea acestor probleme de la toate persoanele care au fost astazi aici. Dupa ce voi primi raspunsuri vom cauta si solutiile finale", a declarat Mircea Ursache, pus in fata documentului prezentat de reprezentantii pietei.

Vicepresedintele ASF nu a dat un termen exact pana cand masurile ar putea sa fie aplicate, insa cei mai optimisti prezenti la eveniment au vorbit chiar si despre doar 3 luni de zile.

"Asteptarea mea este ca in doua - trei luni de zile sa avem toate aceste amendamente aprobate. Pentru investitori timpul pierdut inseamna bani pierduti", a declarat Narcisa Oprea, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr si membru in consiliul Bursei de Valori Bucuresti.

Dupa anul de boom 2007, Bursa de Valori Bucuresti se confrunta cu o scadere a valorilor zilnice tranzactionate (de la peste 20 mil. euro/zi in 2007 la cel mult 10 mil. euro/zi in prezent), in vreme ce companiile private evita listarea. Ofertele de actiuni Romgaz si Nuclearelectrica de anul trecut, precum si ofertele de obligatiuni facute de companii precum Raiffeisen sau Transelectrica, au dat sperante brokerilor ca piata se afla pe un trend de revenire, asteptat sa continue si in acest an odata cu listarile Hidroelectrica sau CE Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri