La aproape un an de la momentul infiintarii, in aprilie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se mai bucura doar de o incredere minima din partea firmelor supravegheate. O serie de voci din piata de capital romaneasca afirma ca au ajuns intr-o situatie absurda, aceea de a regreta desfiintarea CNVM, mult hulitul predecesor al ASF.

Pe cat de surprinzatoare si neadecvata pentru un sef de stat a fost declaratia publica a lui Traian Basescu, pe atat de surprinzator a fost insa si raspunsul ASF, care, asemenea unui adversar politic al presedintelui, nu s-a lasat mai prejos si a readus in atentie salariile pe care le aveau fostii comisari CNVM, asociati intr-un fel sau altul cu PDL. De asemenea, ASF a sugerat indirect ca Traian Basescu ar avea interese comune cu omul de afaceri Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, firma in cazul careia Autoritatea a luat masuri fara precedent in piata de asigurari romaneasca.

“Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital"”, se mentioneaza intr-un comunicat al ASF.

Mai clar a fost insa premierul Victor Ponta, care a tinut sa "traduca" afirmatiile ASF: “Cred ca domnul presedinte e foarte suparat ca unul din sponsorii sai, patronul de la Astra Asigurari, are probleme si de aia s-a apucat sa fie suparat pe ASF”, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Conflictul cu tenta politica dintre ASF si Traian Basescu nu a scapat neobservat in piata de capital romaneasca.

Personal nu vad o diferenta foarte mare intre ASF si fostul CNVM. Politizarea este in continuare principala problema a institutiei. Intreaga conducere ASF ar trebui schimbata si apoi inlocuita cu profesionisti - Cristian Dutescu

“Nu este normal acest schimb replici; salariile din ASF este posibil sa fi fost intr-o oarecare masura deformate de presa si in declaratii, insa chiar si asa sunt prea mari. Personal nu vad o diferenta foarte mare intre ASF si fostul CNVM. Politizarea este in continuare principala problema a institutiei. Intreaga conducere ASF ar trebui schimbata si apoi inlocuita cu profesionisti, alesi pe criterii mult mai stricte, oameni care au experienta adevarata in piata de capital”, spune Cristian Dutescu, partener in cadrul casei de avocatura Dutescu si Asociatii si presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital.

Dutescu considera ca ASF sta bine la capitolul teorie, dar sufera cand vine vorba de aplicarea proiectelor anuntate.

Cu CNVM se putea comunica ceva mai bine, in cazul ASF, mai ales in primele luni, era dezastru, daca trimiteai o solicitare nu iti raspundea nimeni. Totusi, situatia s-a imbunatatit la acest capitol in ultima perioada - Cristian Dutescu

“Fata de CNVM, s-a imbunatatit activitatea la nivelul abordarii teoretice; sunt proiecte ASF care suna bine dar care, cel putin pentru moment, nu s-au concretizat. O alta diferenta fata de CNVM este la nivel de comunicare. Cu CNVM se putea comunica ceva mai bine, in cazul ASF, mai ales in primele luni, era dezastru, daca trimiteai o solicitare nu iti raspundea nimeni. Totusi, situatia s-a imbunatatit la acest capitol in ultima perioada”, a mai adaugat Dutescu.

Mult mai duri sunt sefii caselor de brokeraj de pe Bursa, care spun ca actuala conducere ASF nu inspira deloc incredere pietei de capital.

Cum poti avea pretentii sa fii seful supravegherii pe Bursa cand pe tine te fura Cristian Sima? Este jenant sa te lasi pacalit de un asemenea personaj si apoi sa ocupi o functie de conducere in ASF

“Cum poti avea pretentii sa fii seful supravegherii pe Bursa cand pe tine te fura Cristian Sima? Este jenant sa te lasi pacalit de un asemenea personaj si apoi sa ocupi o functie de conducere in ASF. Daniel Daianu nu are ce cauta in aceasta functie, nu are nicio experienta in piata de capital si vine doar cu idei imprumutate pe care incearca sa le lege in discursuri. Toti (n.red. membrii din conducerea ASF) sunt politicieni proeminenti, chiar daca si-au predat carnetele de partid. Este absurd sa pretindem ca am avea o autoritate fara influente politice. La fel de politizat era si CNVM-ul, insa macar acolo erau politicieni din toate partidele, in vreme ce acum totul este in mainile puterii, nu mai exista niciun echilibru”, a declarat seful unei case de brokeraj.

Daniel Daianu, primvicepresedintele ASF, s-a aflat pe lista persoanelor fraudate in 2012 de brokerul Cristian Sima, care a fugit din tara dupa ce a pierdut sumele investite de mai multi clienti. La acel moment Daianu afirma stupefiat ca a investit (prin Sima) deoarece i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure".

Cand vom avea o institutie de supraveghere nepolitizata?

Inca de la primele discutii cu privire la infiintarea ASF, reprezentantii pietei de capital romanesti si-au exprimat sustinerea pentru oprirea numirilor politice in institutia de reglementare a pietei. In cele din urma cererile au ramas fara ecou, primii trei oameni din conducerea ASF (Dan Rusanu, Daniel Daianu si Mircea Ursache) avand cunoscute legaturi cu principalele partide din Parlamentul Romaniei.

La nivel declarativ ASF este peste CNVM. Este o institutie extrem de politizata, care pana la urma nu ar fi cel mai rau lucru din lume atat timp cat oamenii din conducere chiar ar avea experienta in piata de capital

“Eu nu vad o imbunatatire a situatiei in piata dupa infiintarea ASF. Dimpotriva, inainte parca se putea comunica ceva mai bine cu CNVM, aveam chiar si intalniri lunare care acum nu se mai practica. La nivel declarativ ASF este peste CNVM, au promis ca se vor implica in proiecte importante, insa pana acum nu am vazut rezultate. Este o institutie extrem de politizata, care pana la urma nu ar fi cel mai rau lucru din lume atat timp cat oamenii din conducere chiar ar avea experienta in piata de capital”, a declarat un apropiat al Consiliului Bursei de Valori Bucuresti.

Acelasi oficial a mai adaugat ca ASF ar trebui sa devina o institutie bugetara, astfel incat problema comisioanelor foarte mari sa dispara.

Citeste si:

    ASF ar trebui sa fie trecuta la bugetul de stat, astfel incat institutia sa nu mai fie tentata sa impuna comisioane absurde doar pentru a-si mari sursele de finantare

    “Nimeni nu vrea sa recunoasca problema comisioanelor ridicate, nici ASF, nici BVB. Bursa este o companie privata, dar ASF ar trebui sa fie trecuta la bugetul de stat, astfel incat institutia sa nu mai fie tentata sa impuna comisioane absurde doar pentru a-si mari sursele de finantare. Banii incasati de ASF ar trebui sa se duca la buget si apoi sa se intoarca salarii si cheltuieli operationale rezonabile, aprobate in prealabil”, a declarat sursa citata.

    Comparativ cu alte institutii de supraveghere similare din regiune, ASF practica unele dintre cele mai ridicate comisioane aplicate brokerilor si intermediarilor din sistem.

    Mircea Ursache, vicepresedinte ASF responsabil de piata de capital a recunoscut recent aceasta problema si a promis ca va propune board-ului ASF reducerea tarifelor.

    “Daca vorbim de numiri politice, institutia ar trebui sa treaca in subordinea guvernului si sa nu mai fie autofinantata. ASF ar trebui sa fie o institutie bugetara astfel incat sa nu mai planeze aceasta presiune a taxei de supraveghere asupra fondurile de investitii si asupra celorlalte companii supravegheate”, este de parere Cristian Dutescu.

    Criticati pentru salariile foarte ridicate (14.000 de euro/luna in cazul presedintelui Dan Rusanu), oficialii ASF s-au scuzat de fiecare data afirmand ca institutia se autofinanteaza, banii neprovenind din “buzunarul” romanilor de rand, ci din taxele incasate de la companiile care intra in sfera de supraveghere.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri