UPDATE: Dan Rusanu, presedintele ASF, este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica, informeaza DNA.

Stirea initiala: Presedintele ASF, Dan Rusanu (foto dreapta), a declarat, vineri, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF, precizand ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

Dan Radu Rusanu a spus ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a fost modificat numarul de membri din Consiliul ASF de la 11 la noua, respectand cu strictete criteriile din lege privind experienta, vechimea si, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitata de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.

Intrebat daca a fost pus sub invinuire, Rusanu a spus ca, cel mai probabil, martea viitoare va avea acest raspuns.

"Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta, petnru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu, in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra ar trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiuneea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul presedinte Basescu probabil ca a conchis ca aceasta actiune este nejustificata ca sa-si apere pe prietenul dansului, domnul Dan Adamescu", a spus Dan Rusanu, citat de Mediafax..

Cum a ajuns Dan Rusanu sa fie implicat in Dosarul Carpatica?

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Rusanu, a fost citat la DNA in dosarul "Carpatica", in care sunt urmariti penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chitoiu, Marian Marzac si Radu Mustatea.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara.

Dan Radu Rusanu a anuntat marti ca Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

Laura Chitoiu a fost in 14 februarie la DNA, procurorii aducandu-i la cunostinta calitatea de suspect in dosarul "Carpatica", incadrare schimbata din cea de invinuit, in baza prevederilor din noile coduri penale.

"In intervalul 10-16.06.2013, Marzac Marian a intervenit pe langa Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul ASF, in vederea devansarii interviului pentru ocuparea functiei de director general al SC Carpatica Asig SA de catre numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

In dosarul "Carpatica" mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.

In 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea fusese inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.

Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Daniel Tudor anunta atunci ca nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.

Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca".

"ASF este o cloaca, in care si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel, profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca, fie ca vorbim de Dan Radu Rusanu, fie ca vorbim de Daniel Daianu, fie ca vorbim de Ursache, fie ca vorbim de sotia domnului Chitoiu, de Dan Mircea Popescu - ce legatura o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, cand el a fost minsitru pe la Munca - fie ca vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toata aceasta cloaca trebuie curatata de la ASF si facut din ASF o institutie cu autoritate profesionala si morala", a declarat presedintele.

Presedintele a mai spus ca Dan Radu Rusanu nu are nicio legatura cu piata de capital, si a adaugat ca taxele impuse, pentru a-si putea sustine salariile pe care si le-au dat, sunt nepermise si fac viata grea firmelor de pe aceasta piata.

"Daca priviti cu atentie la clientela din ASF, si la incompetenta din ASF, parca ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Ii gasesti cu rude, cu nasii, cu cumetrii, cu toata lista de clientela. Arborele genealogic al USL-ului, asta este ASF-ul, si el este reprezentativ si pentru clientelism si pentru incompetenta", a mai spus Basescu.

Presedintele a anuntat ca cere Parlamentului, cel care controleaza ASF, sa isi ia rolul in serios si sa curete imediat aceasta institutie, organizand un sistem de desemnare a conducerii Autoritatii si a personalului care sa elimine clientelismul si incompetenta. "Nu ne putem juca cu o piata de 10 miliarde de euro", a mai declarat Traian Basescu.

"Se pare ca domnul Rusanu, domnul Daianu si domnul Ursache sunt cel mai bine platiti din lume pentru incompetenta lor. Luand veniturile primite de institutii echivalente din SUA si din toata Europa, nu gasim altii mai bine platiti decat ei. Si ei sunt platiti pentru incompetenta, nicinul nu are competente pe piata de capital. Se puteau selecta oameni care lucrau efectiv pe piata de capital", a mai spus seful statului.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.

Ponta a spus ca atacul presedintelui Traian Basescu este cauzat de faptul ca ASF investigheaza situatia de la Astra Asigurari.

"Consider ca atacul domnului presedinte Basescu este legat ca una din companiile fata de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigata de catre ASF si de catre institutiile statului", a spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri