Bursa a scazut cu 1,81%, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom au coborat cu 2,38%, influentate de informatii privind intentia FP de a vinde un pachet important de titluri Petrom, iar titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 2,13% din valoare dupa reintrarea Hidroelectrica in insolventa, scrie Mediafax.

In primele minute ale sedintei, investitorii nu au reactionat vizibil la ruperea USL, iar volumele de tranzactionare au fost reduse. Investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa scada preturile mai vizibil pentru a-si gasi contraparte, desi ordinele de vanzare au fost pentru volume mici in cazul celor mai multe actiuni.

"Avem o serie de evenimente care s-au suprapus si care afecteaza evolutia pietei. Pe de o parte este contextul politic, care prin destramarea guvernului USL creeaza o perspectiva negativa asupra bunei guvernari a tarii, chiar daca se va forma un nou Guvern si o alianta care va detine peste jumatate din voturi in Parlament. Pe de alta parte, reintrarea in insolventa a Hidroelectrica arata ca nu putem fi consecventi in realizarea planului de listari si astfel investitorii straini se indeparteaza de piata de capital. Zvonurile privind vanzarea pachetului detinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom au adaugat presiune la vanzare pentru actiunile OMV Petrom si, treptat, scaderile s-au generalizat pe majoritatea titlurilor", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La finalul sedintei, pe verde erau actiuni emise de doar 5 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale, insa acestea consemnau rulaje mai mici de 6.500 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,66%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 2,06% sub ziua anterioara.

Actiunile OMV Petrom au coborat cu 2,38%, la 0,4467 lei, pe al doilea rulaj din piata principala, de 3,9 milioane lei.

Corectia a venit dupa aparitia informatiilor potrivit carora Fondul Proprietatea a selectat Goldman Sachs si casa ceha de brokeraj Wood&Company sa pregateasca vanzarea unei participatii consistente din actiunile OMV Petrom. Pachetul in discutie ar fi de minim 5%, iar valoarea tranzactiei ar porni de la 278 milioane euro si ar putea ajunge la 1 miliard de euro daca Fondul decide sa vanda intreaga participatie de 19%.

"Presiunea la vanzare se justifica prin faptul ca toti cei care vor reusi sa cumpere actiuni OMV Petrom in plasamentul privat o vor face la un pret cu discount fata de cotatia pietei si astfel vanzarea actiunilor la preturile actuale poate aduce un randament bun", a afirmat brokerul.

Un fond administrat de Franklin Templeton a vandut, marti, actiuni OMV Petrom de 4,2 milioane lei, dupa ce in ultimii ani fondurile Franklin Templeton au fost principalii cumparatori de titluri OMV Petrom. Volumul reprezinta mai mult de trei sferturi din actiunile OMV Petrom tranzactionate in sedinta bursiera de marti.

"Daca va reusi sa plaseze intreg pachetul de actiuni detinut la OMV Petrom, cred ca impactul pe termen scurt va fi pozitiv pentru Fondul Proprietatea deoarece un procent semnificativ din capitalizarea bursiera ar fi acoperit de lichiditati, sume care ar putea fi folosite pentru indeplinirea mandatului Franklin Templeton la conducerea Fondului. Pe termen lung, cred ca si actiunea OMV Petrom ar putea avea de castigat prin faptul ca free float-ul ar creste semnificativ si ar deveni mult mai atractiva pentru fonduri mari de investitii. Evolutia actiunii FP este mai mult influentata de evenimentele negative de pe piata decat de posibilitatea incasarii unor sume foarte mari din vanzarea actiunilor Petrom. Probabil sunt putini cei care cred ca se va reusi vanzarea unui pachet semnificativ de actiuni OMV Petrom", a mai spus Necula.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,77% sub nivelul de marti. Titlurile SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 1,24% si 2,31%, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 2,13%.

Corectiile inregistrate de titlurile SIF-urilor au venit pe rulaje cuprinse intre 501.000 de lei si 1,1 milioane lei, in timp ce operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat 8,2 milioane lei.

Brokerii spun ca scaderea actiunilor FP este determinata in principal de reintrarea Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, iar producatorul de energie ar urma sa fie listat la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni. Apropierea momentului listarii Hidroelectrica a fost unul dintre motivele cresterii actiunilor Fondului Proprietatea in ultimele luni.

Potrivit sefului directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, Ministerul Economiei va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au incheiat sedinta de miercuri in scadere cu 1,69% si, respectiv, cu 1,8%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii de la BVB au transferat in total actiuni de 33,6 milioane lei (7,4 milioane euro), suma usor sub rulajul de marti, de 34,5 milioane lei (7,6 milioane euro). Mai mult de o treime din lichiditatea pietei au reprezentat transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (8,2 milioane lei) si OMV Petrom (3,9 milioane lei).

Inca 36% din rulajul bursei a fost asigurat de o tranzactie negociata cu 0,91% din titlurile SIF Banat-Crisana (6,4 milioane lei), patru deal-uri cu 0,37% din actiunile SIF Oltenia (4,2 milioane lei) si doua deal-uri cu actiuni BRD (aproape 1,5 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 200.000 de lei, fata de 731.000 de lei in sedinta anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au coborat cu pana la 1,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri