Compania Electroarges (ELGS), cel mai mare actionar al Amplo Ploiesti (AMPL), vrea sa lanseze o oferta de preluare pentru actiunile pe care nu le detine la producatorul de aparate de masurare si automatizare din Ploiesti, informeaza Mediafax.

Lansarea ofertei de preluare este inscrisa pe ordinea de zi a unei AGA programata pentru 5 aprilie, potrivit unui convocator transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), vineri, de Electroarges, companie controlata de omul de afaceri Catalin Chelu.

Oferta ar urma sa fie intermediata de firma de brokeraj Eldainvest Galati, prin care Chelu si firme controlate de el deruleaza tranzactii pe bursa.

Potrivit celor mai recente raportari, in data de 18 februarie Electroarges detinea 35,52% din actiunile Amplo. Compania din Curtea de Arges a cumparat in ultimele sedinte mai multe pachete de actiuni Amplo reprezentand 12,71%, conform raportarilor transmise Bursei. Astfel, Electroarges detine in prezent 48,23% din titlurile firmei din Ploiesti.

Electroarges si Galgros Galati, alta firma controlata de Chelu, controleaza peste 50% din titlurile Amplo, se arata intr-un convocator AGA transmis, joi, de firma din Ploiesti pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit legislatiei pietei de capital, investitorul care ajunge sa detina direct sau indirect peste 33% din actiunile unei companii listate trebuie sa lanseze o oferta de preluare pentru restul titlurilor, iar Electroarges a depasit deja acest prag.

Electroarges a cumparat in ultimele zile actiuni Amplo inclusiv de la persoane din Consiliul de Administratie al firmei sau familiile acestora. Doi dintre membrii Consiliului de Administratie al Amplo au demisionat in ultima saptamana, iar in locul lor au fost numite doua persoane apropiate omului de afaceri Catalin Chelu, Ion Gavrila si Mihai Brinza.

Electroarges a solicitat convocarea unei AGA la Amplo pentru revocarea Consiliului de Administratie si numirea unor noi administratori. AGA a fost convocata pentru data de 3 aprilie, potrivit convocatorului transmis, joi, de Amplo.

Actiunile Amplo au incheiat sedinta bursiera de joi in crestere cu 3,7%, la 2,8 lei, iar la aceasta cotatie firma are o capitalizarea bursiera de 8,8 milioane lei. In sedintele de miercuri si joi titlurile Amplo au crescut cu 5,66%, revenind usor dupa o corectie de 33,58% inregistrata in perioada 14 - 24 februarie, cand Electroarges a cumparat pachete importate de actiuni Amplo.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a emis la finalul saptamanii trecute o decizie prin care dispune ca in cel mult 15 zile sa fie initiata o oferta de preluare la Altur (ALT) de catre firmele Mecanica Rotes Targoviste (METY), Celule Electrice Bailesti, Revan Com Galati, Galgros Galati, Surexcomp Braila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea si persoanele cu care actioneaza in mod concertat. Institutia a aplicat, totodata, amenzi de 74.405 de lei si, respectiv, de 76.558 de lei firmelor Celule Electrice si Mecanica Rotes pentru ca actioneaza concertat, detin peste 33% din actiuni si nu au lansat oferta de preluare. Cele doua firme detin 14,81% si, respectiv, 28,15% din actiunile Altur.

Mecanica Rotes a convocat, miercuri, actionarii pentru a decide daca va lansa o oferta de preluare la Altur.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), dar si cu conducerile SIF-urilor, in special pentru ca detinea concertat mult peste pragul maxim prevazut de lege la acel moment, de 1% din actiunile SIF-urilor.

In ultimii ani, Chelu si-a orientat atentia spre companii listate pe piata Rasdaq.

De regula, Catalin Chelu sau persoane apropiate lui cumpara actiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societati, intr-un final el ajungand sa detina controlul indirect.

Fosta CNVM l-a obligat in numeroase randuri pe Chelu sa lanseze oferte de preluare la companiile unde detinea indirect peste 33% din actiuni, insa acesta nu a respectat dispozitiile institutiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu si o parte din firmele pe care le controleaza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri