Criza in Ucraina, leul se depreciaza, Rusia invadeaza, titluri infricosatoare si o bursa aflata in fata celei mai proaste sedinte din ultimul an si jumatate – asa a aratat ziua de luni pentru investitori. Specialistii evita cu orice pret cuvantul “razboi”, dar recunosc ca situatia din Ucraina nu poate sa fie tratata cu indiferenta, mai ales in conditiile in care efectele pe pietele financiare din regiune, inclusiv cea romaneasca, devin din ce in ce mai evidente.

Revolutia din Ucraina a avut un impact minor asupra pietelor financiare in ultimele saptamani, insa totul a luat amploare dupa ce in weekend Parlamentul rus a autorizat o interventie militara a Rusiei in Ucraina iar reactiile nu s-au lasat asteptate.

Aproape toate piete din Europa au fost luni in cadere libera, bursele din Rusia suferind corectii uriase, de peste 12% pe indicii RTS si MICEX. Pe Bursa de Valori Bucuresti indicii BET si BET-FI au scazut cu 3%, respectiv 3,8%, marcand cea mai slaba evolutie din ultimul an si jumatate. De asemenea, moneda nationala s-a depreciat ajungand la o referinta 4,516 lei/euro.

Ne aflam in fata unui factor psihologic care loveste indirect si Romania. (...) Este prematur sa vorbim acum despre un mediu favorabil pentru a cumpara - Mihail Ion, Raiffeisen Asset Management

“Toata regiunea este influentata negativ de aceasta tensiune din Ucraina. Ne aflam in fata unui factor psihologic care loveste indirect si Romania. Se observa reducerea expunerilor de pe actiuni si alte active riscante din regiune. Totusi, din perspectiva unui manager de portofoliu, n-as putea spune ca din piata romaneasca se poate iesi cu o usurinta foarte mare din cauza lichiditatii scazute”, a declarat Mihail Ion, CEO Raiffeisen Asset Management.

BET - Bursa de Valori BucurestiIntrebat daca ar investi in piata romaneasca avand in vedere situatia actuala, seful fondurilor Raiffeisen spune ca pentru moment “este prematur sa vorbim despre un mediu favorabil pentru a cumpara” si adauga totodata ca in Romania “nici contextul politic nu este foarte promitator”.

Conflictul dintre liderul PSD Victor Ponta si presedintele PNL Crin Antonescu a dus saptamana trecuta la ruperea Uniunii Social Liberale (USL), formatiunea care detinea majoritatea in Parlament. Scindarea politica a avut insa o influenta redusa asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti, in niciun caz comparabila cu scaderile inregistrate in prima zi din aceasta saptamana.

Eu nu vad panica in piata; nu este ‘de bine’, asta e clar, dar daca esti la 5.000 de km distanta probabil stai si astepti cateva zile sa vezi in ce directie se indrepta conflictul din Ucraina - Florin Ilie, ING Bank

“Eu nu vad panica in piata; nu este ‘de bine’, asta e clar, dar daca esti la 5.000 de km distanta probabil stai si astepti cateva zile sa vezi in ce directie se indrepta conflictul din Ucraina. Pietele reactioneaza mereu prudent in prima faza, pana evalueaza ce se intampla. La ora aceasta nu cred ca fondurile s-au decis in ce parte sa mearga avand in vedere situatia din Ucraina. Nu cred ca are cineva interesul sa trimita economia mondiala intr-o noua recesiune”, este de parere Florin Ilie, director vanzari piete financiare ING Bank Romania.

Anumiti analisti internationali au atras ieri atentia ca un eventual conflict intre Rusia si Ucraina ar putea sa reprezinte “scanteia” care sa duca la declansarea vanzarilor in mai multe piete emergente.

Toata lumea asteapta acum sa vada ce urmeaza; daca chiar vom asista la un fel de ‘razboi rece’ vor mai urma scaderi in piata de actiuni - Lucian Isac, Estinvest

“Vedem vanzari puternice de actiuni pe bursa romaneasca pentru ca peste tot in Europa se vinde. Pentru Romania conflictul din Crimeea nu prezinta niste riscuri cu adevarat majore, insa in ziua de astazi investitorii pun totul intr-un context global, asa ca nu avem cum sa nu fim afectati de tensiunile geopolitice dintr-o tara vecina. Toata lumea asteapta acum sa vada ce urmeaza; daca chiar vom asista la un fel de ‘razboi rece’ vor mai urma scaderi in piata de actiuni”, mentioneaza Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

Si totusi, turbulentele din Ucraina, incetinirea economica a Chinei si contextul in general negativ din pietele emergente ar putea sa transforme perioada actuala intr-unul dintre cele mai bune momente de cumparare din acest an. Majoritatea actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti se afla la cele mai scazute cotatii din ultimele trei luni, desi in 2013 companiile listate au reusit sa isi majoreze profitul net in medie cu 24%, iar dividendele urmeaza sa fie anuntate in viitorul apropiat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri