Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce in perioada 15 martie - 15 septembrie mai multe tarife, printre care si cel aplicat ofertelor publice de vanzare derulate de stat, iar comisionul va scadea de la 0,5% la 0,35% din valoarea ofertei.

In cazul ofertelor publice de vanzare derulate de companii private, institutia de supraveghere incaseaza inainte de lansarea operatiunii cel putin 0,3% din valoarea initiala a acesteia, indiferent de numarul actiunilor cumparate ulterior in operatiune, iar la finalul ofertei va incasa si diferenta, daca este cazul, pana la 0,5% din suma finala, potrivit Mediafax.

In cazul ofertelor publice de vanzare de actiuni, dar si a celor de obligatiuni, derulate de autoritati ale administratiei publice, ASF nu va percepe un comision anticipat, iar in perioada 15 martie-15 septembrie comisionul va fi redus la 0,35% din suma finala a ofertei.

De asemenea, ASF scoate tariful de 2.500 lei pentru aprobarea prospectului preliminar in vederea evaluarii succesului unei viitoare oferte.

Totodata, cota pentru admiterea la tranzactionare pe piete reglementate si sisteme alternative de tranzactionare a obligatiunilor corporative, a obligatiunilor emise de autoritati ale administratiei publice centrale si locale, precum si in cazul titlurilor de stat, va fi redusa de la 0,1% la 0,05%, in perioada mentionata.

Tariful pentru inregistrarea titlurilor de stat va fi de 500 lei, in loc de 1.000 lei.

In perioada mentionata, ASF va reduce si cota din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker pentru un instrument financiar, de la 0,08% la 0,04%.

Acelasi tarif, de 0,04%, va fi aplicat si pentru tranzactiilor derulate cu instrumente financiare de tip ETF (Exchange Traded Fund).

Market makerii pentru instrumentele derivate vor avea, de asemenea, tariful redus la 0,04 lei/contract, de la 0,08 lei/contract, pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate derulate pe pietele reglementate sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare.

ASF a anulat tarifele pentru emiterea actelor de autorizare ca investitor calificat, care se plasau la 5.000 lei pentru persoane fizice si 10.000 lei pentru persoane juridice.

Autoritatea reduce si cota pentru tranzactiile derulate in afara pietelor reglementate si/sau sistemelor alternative de tranzactionare de tipul tranzactiilor turnaround, de la 0,15%, la 0,04%. Tranzactiile OTC turnaround brokerii internationali cumpara actiuni pe bursa si apoi le vand in afara pietei clientilor lor.

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la finele lunii iunie, pentru companiile de stat Electrica, Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia.

Listarea Hidroelectrica va fi insa amanata, cel mai probabil, dupa ce compania a reintrat in insolventa. Totodata, potrivit celor mai recente declaratii ale directorului general al Complexului Energetic Oltenia , Laurentiu Ciurel, evaluarea rezervelor de carbune va dura cel putin pana la jumatatea anului, astfel ca operatiunea ar putea avea loc dupa termenul stabilit cu FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri