Bursa din Sibiu (Sibex) si Hellenic Exchanges Group (Helex), grupul care controleaza Bursa din Atena, au anuntat oficial acordul de cooperare in urma caruia partea greaca va furniza servicii de clearing pentru operatorul principalei piete pentru derivate din Romania. Colaborarea se extinde si la nivelul produselor din oferta celor doua burse, oficialii Sibex tintind volumele record atinse in urma cu doi ani, cand seful Bursei din Sibiu inca era Cristian Sima.

“Acordul ofera o rezolvare imediata si corecta a problemei Casei de Compensare, insa acesta nu este singurul scop al colaborarii: in curand platforma de tranzactionare a Sibex va fi inlocuita cu Oasis - platforma oferita de catre Helex si, in plus, vom putea sa oferim brokerilor romani acces la reteaua X-Net, prin intermediul caruia vor putea sa fie tranzactionate o serie de derivate si alte produse financiare din piata greceasca”, a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Bursei din Sibiu.

Casa Romana de Compensatie (CRC) este in prezent furnizorul Sibex pentru serviciile de compensare, insa reglementarile europene prevad existenta unei contraparti centrale cu un capital social de cel putin 7,5 mil. euro pentru orice piata a derivatelor. Sibex opereaza principala piata a derivatelor din Romania si este actionarul majoritar al CRC. Ca urmare a intelegerii cu grecii, cel mai probabil Casa Romana de Compensatie va fi desfiintata, potrivit oficialilor Sibex.

O contraparte centrala garanteaza pentru vanzatori si cumparatori executarea tranzactiilor in piata derivatelor, reducand astfel riscurile.

Ce se intampla cu tarfiele platite de brokerii de pe Sibex?

In faza initiala, parteneriatul cu Helex nu va presupune costuri sau comisioane mai mari pentru brokerii de pe Sibex. Situatia s-ar putea schimba insa dupa primele 12 luni.

“Costul pentru participantii din piata ramane cel din prezent; stim ca multi nu isi permit costuri mai mari. In primele 12 luni comisioanele vor ramane aceleasi. Dupa aceasta perioada le vom regandi, nefiind exclus chiar sa le scadem”, mentioneaza Ovidiu Petru.

Costul pentru participantii din piata ramane cel din prezent. Dupa 12 luni le vom regandi

Seful Sibex afirma ca in urmatoarele 6 luni oferta pietei din Sibiu va fi extinsa cu “numeroase produse”, iar ca urmare, pana la jumatatea acestui an, volumul zilnic de contracte tranzactionate va creste de la circa 2.000 in prezent, la 10,000.

“Tinta noastra finala este sa depasim cat mai rapid volumele maxime din istoria recenta”, spune Ovidiu Petru.

La inceputul lui 2012, Bursa din Sibiu surprindea piata prin volume de tranzactionare record, care in cele mai bune zile depaseau si 40.000 de contracte cu o valoare de peste 100 mil. dolari. Luna trecuta pe Sibex au fost tranzactionate 34.000 de contracte, in vreme ce in februarie 2012 s-a inregistrat un volum de zece ori mai mare - 340.000 contracte.

Prabusirea tranzactiilor a avut loc in contextul in care directorul general din acea perioada –Cristian Sima, a fugit din Romania dupa ce a pierdut banii mai multor clienti ale caror portofolii le administra personal, activitatea acestuia de neavand insa nicio legatura cu cea a Sibex.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri