Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Nuclearelectrica (SNN) a respins, marti, bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014, solicitand ca acest subiect sa fie discutat intr-o sedinta viitoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului pentru aprobarea bugetului, informeaza Mediafax.

"In urma dezbaterilor, actionarii societatii hotarasc urmatoarele: (...) Respingerea bugetului de venituri si cheltuieli al SNN aferent exercitiului financiar 2014, solicitand ca acest subiect sa fie discutat intr-o AGA ulterioara, dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Guvernului pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al societatii aferent exercitiului financiar 2014. In prezenta actionarilor reprezentand 91,57780% din capitalul social si 91,57780 % din totalul drepturilor de vot, prezentul punct este adoptat cu 256.781.141 voturi reprezentand 99,50811% din voturile valabil exprimate", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli supus pentru aprobarea AGA, compania ar urma sa inregistreze in acest an un profit net de doar 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de aproape 15 ori mai mic fata de castigul din 2013, de 417,3 milioane lei (94,4 milioane euro).

Totodata, compania se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de 1,82 miliarde de lei si cheltuieli de 1,78 miliarde de lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014. Veniturile totale ale Nuclearelectrica au crescut anul trecut cu 21,6%, la 2,05 miliarde lei, iar cheltuielile au fost cu 5% mai mari, de 1,6 miliarde lei.

Nuclearelectrica precizeaza ca "bugetarea cheltuielilor a fost facua in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".

ANRE: Pretul reglementat al...
Citeste si: Pretul gazelor scade de la 1 iulie

Compania considera ca va produce in acest an 10,54 TWh de energie, din vanzarea careia va obtine 1,62 miliarde lei.

Nuclearelectrica este obligata, in acest an, de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), sa livreze populatiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din productie.

Pretul la care ANRE obliga Nuclearelectrica sa vanda energie pe piata reglementata, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemultumit conducerea producatorului de electricitate, care a actionat ANRE in instanta.

Intr-o adunare generala extraordinara actionarii derulata tot marti, actionarii au aprobat participarea companiei cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj.

Asociatia Blockchain Romania:...
Citeste si: Asociatia Blockchain Romania: bancile sunt interesate de blockchain

Totodata, actionarii au aprobat marti ca activele aferente reactorului 5 al centralei nuleareletrice de la Cernavoda, a carui constructie a fost sistata, sa fie folosite pentru a deservi unitatile existente, precum si rectoarele 3 si 4. Costurile acestei operatiuni sunt estimate la 28,3 milioane euro.

Gradul de finalizare a reactorului 5, pentru care Nuclearelectrica, operatorul centralei, a abandonat varianta definitivarii proiectului, este de 2,8%. Constructiile de pe amplasamentul acestui reactor vor fi adaptate necesitatilor reactoarelor 1, 2, 3 si 4, potrivit unui material prezentat de Nuclearelectrica actionarilor pentru AGA.

AGA si-a dat aprobarea si pentru acordul de principiu privind realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv Romania - Turcia, avizat de catre Consiliul de Administratie, si participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania - Turcia.

Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare. Constructia celorlalte doua unitati presupune o investitie de 6,4 miliarde euro.

Dragoi l-a batut pe Ciurezu...
Citeste si: Dragoi l-a batut pe Ciurezu tur-retur in meciul SIF-urilor

Compania acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei si este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

In prima ora a sedintei bursiere de miercuri actiunile Nuclearelectrica au crescut cu 1%, la 9,1 lei. La acest pret, capitalizarea companiei este de 2,564 miliarde lei (570 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Primele obligatiuni ipotecare listate pe Bursa de Valori Bucuresti