Departamentul pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias, a decis sa amane "pentru moment", la cererea actionarilor minoritari, implicarea producatorului de gaze naturale in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin pentru exportul electricitatii in Turcia.

"Cele doua proiecte sunt si raman in continuare doua proiecte strategice pentru Romania. Amanarea luarii unei decizii in ceea ce priveste participarea Romgaz la dezvoltarea lor nu inseamna ca solicitam companiei de stat sa renunte la planurile sale actuale. Am decis amanarea luarii unei hotarari intrucat am dat curs unei solicitari de analiza suplimentara, care ne-a fost adresata de actionarii minoritari ai Romgaz", a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Cele doua proiecte figurau pe ordinea de zi a adunarii generale a actionariilor, reprogramata pentru marti, insa Departamentul pentru Energie nu a trimis niciun reprezentant, astfel ca discutarea proiectelor a fost amanata.

Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar al Romgaz, a transmis un comunicat in care se arata ca "nu exista suficiente informatii referitoare la aceste proiecte si la structurarea finantarii acestora pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza".

„Salutam aceasta decizie, avand in vedere faptul ca la momentul actual nu exista suficiente informatii referitoare la aceste proiecte si la structurarea finantarii acestora pentru a lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. De asemenea, Fondul saluta oportunitatea de a colabora cu autoritatile statului pentru a identifica cele mai eficiente si valoroase proiecte de investitii pentru companiile de stat care fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea si pentru a contribui la o analiza detaliata a tuturor costurilor anticipate si a beneficiilor generate de astfel de proiecte”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al FP.

Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist, iar investitia este evaluata la 1,1 miliarde de euro.

Discutiile dintre Romania si Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricitatii prin Marea Neagra au inceput in 2006. La acea data, investitia era evaluata la 400-500 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Romgaz a crescut cu 1,5% anul trecut, la 3,89 miliarde lei (881,2 milioane euro), insa profitul a scazut cu 16,8%, la 930,7 milioane lei (210,6 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri