Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania propune actionarilor majorarea capitalului social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat pentru 2013, si solicita aprobarea unui nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,77% din titluri.

Cele doua propuneri vor fi discutate de actionari intr-o AGA programata pentru 29/30 aprilie, potrivit unui convocator transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Daca propunerea de capitalizare a profitului va fi aprobata, capitalul social al bancii va creste de la 2,206 miliarde lei la 2,55 miliarde lei.

Institutia de credit a optat si in anii trecuti pentru capitalizarea unei parti din profitul inregistrat in exercitiul financiar anterior, iar in ultimii trei ani a derulat si programe de rascumparare de actiuni, vizand pachete de sub 1% din titluri.

Pentru programul de rascumparare propus pentru acest an, conducerea bancii a stabilit un pret maxim de 2,5 lei/titlu.

Citeste si:
Banca Transilvania si-a majorat capitalul social cu 400 mil. de lei
Banca Transilvania ajunge la...

Raportat la pretul maxim propus de Consiliul de Administratie, valoarea pachetului de actiuni vizat este de 42,5 milioane lei, iar in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa, titlurile sunt evaluate la 28,91 milioane lei.

Actiunile vizate ar urma sa fie utilizate intr-un program de remunerare si fidelizare a salariatilor pe o perioada de minim 3 ani.

In sedinta AGA de la finalul lunii aprilie, actionarii bancii vor alege si un nou Consiliu de administratie, pentru mandatul 2014 - 2018, data limita pentru depunerea candidaturilor fiind 14 aprilie. Pe ordinea de zi a sedintei se numara si aprobarea bugetului si a programului de investitii pentru 2014.

Potrivit rezultatelor perliminare, profitul net al Bancii Transilvania (TLV) a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei, iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei.

Citeste si:
Trend in randul clientilor Bancii Transilvania: cum aleg sa plateasca
Trend in randul clientilor...

Potrivit celor mai recente raportari, Banca Transilvania are ca actionari Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 14,61% din titluri, si Bank of Cyprus, care controleaza 9,9% din actiuni, preluate in anul 2009. Printre actionarii semnificativi se regasesc SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
#bankingurban Cum sa ai acces la operatiuni bancare nelimitate