Bursa a crescut cu 0,96%, intr-o piata unde actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 7,34%, sustinute de propunerea de dividend, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 2,34% si au incheiat peste pragul de 0,8 lei pentru prima data in ultimele doua saptamani, informeaza Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute, atentia investitorilor fiind directionata in principal spre actiunile Transelectrica si Fondul Proprietatea.

Titlurile Transelectrica au urcat cu 7,34%, la pretul de 16,82 lei, dupa ce compania a anuntat ca propune actionarilor dividende de 163,3 milioane lei (36,6 milioane euro), de 5,5 ori mai mare fata de cele distribuite anul trecut. Tranzactiile cu aceste actiuni au cumulat aproape 3 milioane lei, al doilea rulaj din piata.

La nivelul capitalizarii bursiere a companiei, evolutia de miercuri a insemnat un plus de 84,3 milioane lei (19,2 milioane euro), valoarea de piata a companiei urcand la 1,232 miliarde lei (276,2 milioane euro).

"In cazul Transelectrica, surpriza a venit odata cu revizuirea rezultatelor pe 2013 avand in vedere ca gradul de distributie (din profit - n.r.) a ramas la un nivel asteptat de piata (80-85%). In comparatie, in cazul actiunilor OMV Petrom, anuntul privind dividendele a avut un impact usor negativ, deoarece gradul de distributie este de doar 36%, fata de 40% cat erau asteptarile pietei. Cu toate acestea, randamentul de 7% al dividendului la OMV Petrom pare atractiv, insa intentia Fondului Proprietatea de a plasa un pachet de minim 4% din actiunile companiei cred ca va pune presiune pe pret in continuare", a declarat pentru Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au incheiat in stagnare, la 0,439 lei, pe al treilea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.

Compania a prezentat marti propunerea de dividend pentru acest an, care consta in distribuirea unor dividende cu 10% mai mari pentru 2013, in valoare totala de 1,74 miliarde de lei, reprezentand 36% din profitul record obtinut anul trecut, de 4,82 miliarde lei (1,09 miliarde euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 2,34%, la 0,81 lei. Evolutia a venit in urma anuntului facut marti de Fond privind inceperea de joi a celui de-al treilea program de rascumparare, in care este vizat un pachet reprezentand 10% din actiuni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 14,9 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,08% peste nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele BET-FI a avansat cu 1,02%. Indicele include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP). Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele care au scazut din acest indice, cu 0,6%, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana au crescut cu 0,71%, pe cel mai mic rulaj din indicele BET-FI.

SIF Banat-Crisana a anuntat marti ca a cumparat certificate emise de RBS cu activ suport pe 3,47% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), pentru care a platit aproape 2,6 milioane euro. Certificatele respective confera dreptul la dividende, insa nu si pentru vot. Titlurile au fost emise de RBS in anii 2013 si 2014 si sunt tranzactionabile pe bursa din Luxemburg.

SIF Banat-Crisana detine deja 4,99% din actiunile SIF Muntenia, pachet cumparat in luna februarie si prin care si-a intarit pozitia la companie. Administratorul activelor SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest, este controlat inca de anul trecut de SIF Banat-Crisana, care si-a majorat la inceputul lunii martie participatia la 74,98% din actiuni.

Indicele extins BET-XT a incheiat sedinta de miercuri in urcare cu 0,92%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,26%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31,3 milioane lei (7 milioane euro), cu doua treimi peste rulajul de marti, de 19 milioane lei (4,2 milioane euro). Pe piata principala, tranzactii de peste 500.000 de lei au inregistrat doar actiuni emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Interesul pentru actiunile locale s-a diminuat in ultima perioada avand in vedere tensiunile din regiune. Probabil ca vom asista la corectii usoare odata cu sfarsitul trimestrului, dar trendul general ramane intact si, avand in vedere ca majoritatea companiilor inca sunt purtatoare de dividend (investitorii le mai pot cumpara pentru a incasa dividendele propuse pentru anul trecut - n.r.), probabil vom asista la o crestere a volumelor in luna Aprilie", a mai spus traderul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 115.000 de lei, fata de 121.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1,9%. Bursa din Ucraina a scazut cu 0,2%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS, au urcat cu 1,9% si, respectiv, cu 2,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri