Actiunile companiilor listate pe burse sunt asteptate sa inregistreze cresteri de pana la 5% in cel de-al doilea trimestru din anul 2014, considera analistii Erste Group. Austriecii cred ca tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), printre care se afla si Romania, nu vor fi lovite foarte puternic de o eventuala recesiune in Rusia, ca urmare a unor sanctiuni economice pe care aceasta tara s-ar putea sa le suporte.

“In trimestrul al doilea ne asteptam la un avans cuprins intre 0 si 5% pe indicele MSCI World Index (n.red. indice global care urmareste evolutia celor mai mari companii din 23 de piete dezvoltate). Exista argumente care sa sustina un trend pozitiv pe burse, atat timp cat sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor intuneca perspectivele cresterii economice globale”, mentioneaza analistii Erste intr-un raport adresat investitorilor.

In privinta tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, efectul de contagiune asupra tarilor din ECE in urma unei recesiuni rusesti ar trebui sa fie unul limitat. Analisti Erste considera ca atat timp cat nu furnizarea de energie din Rusia nu va fi intrerupta, sau atat timp cat nu vor fi impuse tarife pe importuri, economiile din regiune nu vor fi puternic afectate.

Exista argumente care sa sustina un trend pozitiv pe burse, atat timp cat sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor intuneca perspectivele cresterii economice globale

Estimari valute“Rusia este mult mai relevanta pentru ECE din punct de vedere al importurilor care vin din aceste tari, in vreme ce expunerea directa a tarilor din Europa Centrala si de Est asupra economiei din Ucraina este limitata”.

Balint, OTP Bank: Criza bate...
Citeste si: Balint, OTP Bank: Criza bate la usa deficitului bugetar

Companiile din sectorul industrial ar urma sa fie cele mai afectate de eventualele sanctiuni impuse Rusiei, avand in vedere ca multe dintre acestea exporta in Rusia si sunt totodata principalii consumatori de energie ruseasca.

Estimari burseIn privinta Romaniei, analistii austrieci spun ca tara noastra a atras atentia recent din cauza schimbarilor politice, care insa nu sunt anticipate sa aiba un impact asupra bursei. “Chiar si asa, perspectivele pietelor cu lichiditate redusa raman sub semnul intrebarii intr-un mediu volatil”, se mentioneaza in raportul Erste.

Per ansamblu insa estimarile Erste pentru T2 raman pozitive, austriecii avand trei argumente majore prin care isi sustin perspectivele optimiste. Continuarea imbunatatirii profitabilitatii companiilor reprezinta principalul factor care ar urma sa sustina avansul actiunilor. Ratele de crestere ale profitului estimate in prezent sunt de 8,1%, in cazul SUA, si de 9,7% in Europa.

Dobanzi titluri de statEvaluarile inca moderate ale companiilor si profitul stabil inregistrat de acestea reprezinta al doilea argument al analistilor Erste Group.

BRD aproba in AGA fixarea...
Citeste si: BRD acorda actionarilor un dividend brut de 1,64 lei/actiune

“Estimarea indicatorului PER pentru 2014 este de 12,6, in continuare sub media istorica de 15. Randamentul dividendelor este in medie de 3,2%, semnificativ mai mare decat dobanda oferita de obligatiunile germane. De asemenea, indicatorul de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) este in prezent de 10,7%, similar celui din T4 2013”.

Nu in ultimul rand, analistii Erste Group subliniaza ca presiunea la vanzare si cumparare (OBV) pentru actiunile din indicele MSCI Europe continua sa creasca, indicand o imbunatatire a lichiditatii in viitor si un eventual raliu modest al burselor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti