Catalin Chelu va face oferta de preluare la producatorul de aparate de masurare si automatizare Amplo Ploiesti (AMPL)prin intermediul Electroarges (ELGS), firma pe care omul de afaceri o controleaza deja. Oferta a fost aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor Electroarges.

Lansarea ofertei de preluare a fost aprobata sambata, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), luni, de Electroarges si citat de Mediafax.Oferta va fi intermediata de firma de brokeraj Eldainvest Galati, prin care Chelu si firme controlate de el deruleaza tranzactii pe bursa.

Potrivit celor mai recente raportari, in data de 18 februarie Electroarges detinea 35,52% din actiunile Amplo. Compania din Curtea de Arges a cumparat in ultimele sedinte mai multe pachete de actiuni Amplo reprezentand 12,71%, conform raportarilor transmise Bursei. Astfel, Electroarges detine in prezent 48,23% din titlurile firmei din Ploiesti.

Electroarges si Galgros Galati, alta firma controlata de Chelu, controleaza peste 50% din titlurile Amplo, se arata intr-un convocator AGA transmis, la finalul lunii februarie, de firma din Ploiesti pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit legislatiei pietei de capital, investitorul care ajunge sa detina direct sau indirect peste 33% din actiunile unei companii listate trebuie sa lanseze o oferta de preluare pentru restul titlurilor, iar Electroarges a depasit deja acest prag.

Electroarges a cumparat in februarie actiuni Amplo inclusiv de la persoane din Consiliul de Administratie al firmei sau familiile acestora. Doi dintre membrii Consiliului de Administratie al Amplo au demisionat in ultima saptamana, iar in locul lor au fost numite doua persoane apropiate omului de afaceri Catalin Chelu, Ion Gavrila si Mihai Brinza.

Consiliul de Administratie al Amplo a fost revocat joi intr-o AGA, iar numarul de administratori a fost redus de la 5 la 3. Cei trei administratori sunt Gavrila (presedinte CA), Brinza si Alexe Marinescu. Brinza a fost numit director general al Amplo. Tot dupa ce Chelu a preluat controlul la Amplo, a fost convocata o AGA pentru aprobarea unor oferte de preluare la firmele Mobila Radauti (MOBT), Morarit si Panificatie Roman (MORA) si Aurora Targu Frumos (AUR), unde Chelu a ajuns sa detina indirect peste 33% din actiuni.

Saptamana trecuta, AGA de la Mecanica Rotes (METY) a decis lansarea unei oferte de preluare la Altur (ALT), ambele firme fiind controlate indirect de Chelu. Lansarea ofertei a fost decisa dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus in luna februarie derularea unei astfel de operatiuni.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), dar si cu conducerile SIF-urilor, in special pentru ca detinea concertat mult peste pragul maxim prevazut de lege la acel moment, de 1% din actiunile SIF-urilor.

In ultimii ani, Chelu si-a orientat atentia spre companii listate pe piata Rasdaq. De regula, Catalin Chelu sau persoane apropiate lui cumpara actiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societati, intr-un final el ajungand sa detina controlul indirect.

Fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a obligat in numeroase randuri pe Chelu sa lanseze oferte de preluare la companiile unde detinea indirect peste 33% din actiuni, insa acesta nu a respectat dispozitiile institutiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu si o parte din firmele pe care le controleaza.

Actiunile Amplo au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,84%, la 3,6 lei, iar la aceasta cotatie firma are o capitalizarea bursiera de 11,4 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri