Ce s-ar intampla cu pietele financiare din Romania si Europa de Est daca Rusia ar invada Ucraina? Ce urmeaza pe bursele de actiuni dupa “panica” dinTurcia si alte tari emegente de la inceputul anului? Si… in ce ar investi “gurul pietelor emergente” un milion de dolari in ziua de astazi? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, in prima parte a unui interviu acordat wall-street.ro.

conduce Templeton Asset Management, divizia de administrare a fondurilor Franklin Templeton Investments, holding financiar american cu active de peste 840 mld. dolari in administrare. Compania Franklin Templeton administreaza in Romania Fondul Proprietatea.

Wall-Street.ro: Cat de mult afecteaza tensiunile din Ucraina investitiile in tarile din regiune, inclusiv Romania?

Mark Mobius: Problemele din Ucraina inca nu s-au terminat, iar daca situatia se inrautateste atunci s-ar putea vedem un impact asupra regiunii. Daca de exemplu Rusia intra in Ucraina si preia controlul, atunci lumea se va intreba care este urmatoarea tara pe lista? Polonia? Depinde foarte mult de ce se va intampla inainte de alegerile din Ucraina.

WS: Cat de posibil credeti ca este acest scenariu, al unei invazii rusesti?

Mark Mobius: Este putin probabil, dar este ceva ce trebuie luat in calcul atunci cand vorbim de ecuatia regiunii Europa de Est.

WS: Sunt investitorii speriati in momentul de fata de Europa de Est?

Mark Mobius: Nu as pune ca sunt speriati de Europa de Est, as spune ca sunt speriati de ce se intampla in Ucraina, insa inca nu au facut conexiunea cu celelalte tari din regiune. Daca lucrurile se inrautatesc, atunci vor incepe sa isi faca anumite calcule. Depinde cat de departe vor merge rusii si care va fi reactia “vestului”. Interesant este ca americanii evalueaza mult mai dur situatia din Ucraina in comparatie cu tarile din Europa de Vest, care nu par atat speriate de aceasta problema.

Americanii evalueaza mult mai dur situatia din Ucraina in comparatie cu tarile din Europa de Vest, care nu par atat speriate de aceasta problema.Daca lucrurile se inrautatesc, atunci investitorii vor incepe sa isi faca anumite calcule

Si pana la urma de ce sa fim atat de ingrijorati de aceasta schimbare? Ianukovic (n.red. presedintele Ucrainei inlaturat din functie la inceputul acestui an, in urma protestelor pro-europene din Kiev) era pana la urma un presedinte mai apropiat de Rusia, iar acum se revine la regimul existent inaintea lui Ianukovic.

Nu cred nici in amenintarile Rusiei cu privire la sistarea exporturilor de gaze catre Europa. Rusia are nevoie de Europa la fel de mult pe cat Europa are nevoie de Rusia. Unde vor fi vandute acele gaze? In China?! Mariajul dintre Rusia si China este mai degraba unul de convenienta; rusii sunt mult mai “acasa” in Europa.

Nu cred in amenintarile Rusiei cu privire la sistarea exporturilor de gaze catre Europa. Rusia are nevoie de Europa la fel de mult pe cat Europa are nevoie de Rusia.

WS: In primul trimestru au existat retrageri importante de capital din pietele emergente, chiar si piata romaneasca fiind afectata intr-o anumita masura de sentimentul negativ. S-a terminat aceasta tendinta? Cand vom vedea o revenire a fondurilor?

Mark Mobius: Fluxul de capital din pietele emergente incepe sa se inverseze. Intr-adevar in primele luni ale anului 2014 am asistat la un sentiment negativ si la iesiri de capital din aceste piete, insa acum vedem o revenire a banilor, chiar daca inca nu putem vorbi despre nimic foarte spectaculos. Va continua revenirea ? Nimeni nu stie.

WS: Este Franklin Templeton un “vanzator” sau mai degraba un “cumparator” in prezent?

Mark Mobius: Suntem un “cumparator”. Sigur, depinde ce retrageri si intrari de capital avem din partea propriilor investitori in fonduri, insa in general vorbind suntem cumparatori.

Bancile au cash dar nu au dat intr-adevar drumul la creditare. Raportul dintre credite si depozite la bancile din Europa, Japonia si SUA este in scadere. Ce inseamna asta? Inseamana ca bancile nu imprumuta!

WS: Daca ati avea acum de investit un milion de dolari, in ce ati plasa banii?

Mark Mobius: Daca as fi de varsta ta (n.red. 27 de ani) i-as investi pe toti in actiuni. 50% in SUA, 20% in piete emergente si 30% in alte piete decat cele mentionate deja.

WS: Exista voci care spun ca dupa 5 ani de piata “bull” (mai ales in SUA), bursele au crescut destul si anul acesta a venit vremea pentru scaderi, cele mai pesimiste estimari vorbind chiar de o prabusire cu 50% a cotatiilor. Cat de posibil este acest scenariu?

Mark Mobius: Da, au existat piete “bull” de 5 ani, insa au existat si piete “bull” de mult mai lunga durata. Nu poti spune ca 5 ani este destul. Intr-adevar pietele sunt mai volatile si putem sa vedem o corectie de 15-20%, dar in ziua de azi acest lucru nu este deloc neobisnuit si nu inseamna automat ca piata “bull” s-a incheiat. Avand in vedere conditiile actuale, nu cred ca piata “bull” se va termina in urmatorul an.

De ce ar trebui sa se termine? Ca sa ne facem o impresie mai buna haideti sa aruncam o privire mai atenta asupra banilor tipariti in SUA, Japonia, China in acesti ultimi ani. Multi sunt in continuare nefolositi si stau in banci. Bancile au cash dar nu au dat intr-adevar drumul la creditare. In schimb au preferat sa reinvesteasca imediat banii in titluri de stat. Raportul dintre credite si depozite la bancile din Europa, Japonia si SUA este in scadere. Ce inseamna asta? Inseamana ca bancile nu imprumuta!

Avand in vedere conditiile actuale, nu cred ca piata “bull” se va termina in urmatorul an. De ce ar trebui sa se termine? Cand vom vedea lumea euforica intrebandu-se “cat de mult se mai poate creste?”, atunci putem sa ne gandim la sfarsitul pietei bull

De obicei sfarsitul unei piete bull are loc atunci cand toata lumea este euforica. Nu vedem lumea euforica in piata. Toata lumea e ingrijorata, pornesti televizorul si vezi numai discutii despre probleme. Cand vom vedea lumea intrebandu-se “cat de mult se mai poate creste?”, atunci putem sa ne gandim la sfarsitul pietei bull.

Cititi luni, dupa mini-vacanta de 1 mai, a doua parte a interviului cu Mark Mobius, in care acesta vorbeste despre urmatorii doi ani de mandat ai Franklin Templeton la Fondul Proprietatea, precum si despre “nota” pe care ar acorda-o guvernului roman pentru privatizarile din ultimii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri