Corectiile ex-dividend au lovit miercuri cateva actiuni care au de regula o lichditate ridicata pe bursa de la Bucuresti, provocand scaderea pe linie a principalilor indici intr-o piata cu un rulaj de 23,8 milioane de lei, scrie Mediafax.

Saptamana aceasta urmeaza datele ex-dividend la mai multe companii importante, printre care OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL). Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cumpara actiuni, insa nu mai au dreptul la dividendele acordate. De regula, in ziua ex-dividend, pretul actiunilor respective scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.

"Corectarea preturilor actiunilor cu valoarea dividendelor a facut ca indicii bursieri sa fie astazi pe tot parcursul sedintei in teritoriul negativ. Acelasi lucru se va intampla si in sedinta de maine, tinand cont de faptul ca sunt asteptate datele ex dividend pentru alte societati «vedeta» ale bursei", a comentat pentru MEDIAFAX Mihai Muresian, director tranzactionare la SSIF Intercapital Invest.

De miercuri nu mai pot incasa dividende nici investitorii care cumpara actiuni Romgaz si OMV Petrom. Actiunile celor doua companii s-au numarat de asemenea printre cele mai lichide titluri miercuri pe bursa de la Bucuresti, cu rulaje de peste un milion de lei fiecare.

Actiunile Romgaz au scazut cu 12,9%, la 33 lei. Romgaz este pe locul 5 in topul celor mai tranzactionate actiuni miercuri, cu un volum de 1,62 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom au coborat cu 5,01%, la 0,4365 lei, inregistrand astfel o corectie de 0,0230 lei, usor sub valoarea dividendului net acordat actionarilor, de 0,0258 lei pe actiune. Actiunile Petrom au generat miercuri o lichiditate de peste 1,25 milioane lei.

Cea mai puternica scadere a fost inregistrata de actiunile Alumil, care s-au depreciat cu aproape 15% dupa ce compania a anuntat pierderi de 437.000 lei pentru primul trimestru, fata de un rezultat negativ de 1,07 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut. Producatorul de sisteme de aluminiu estimeaza un profit brut de 1,63 milioane lei in acest an, de 2,1 ori mai mare fata de cel din 2013, si a decis sa distribuie actionarilor dividende de 20 milioane lei din castigurile obtinute in anii anteriori. Veniturile nete ale companiei au crescut cu 31% in primul trimestru, la 14,4 milioane lei. Actiunile Alumil au inchis in scadere cu 14,95%, la 1,229 lei.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni in valoare de 23,82 milioane lei (5,36 milioane euro), lichiditate mai redusa fata de volumele din sedintele anterioare.

Investitorii au tranzactionat marti actiuni de 149,8 milioane lei (33,8 milioane euro), cea mai ridicata lichiditate incepand cu 18 aprilie, valoare de aproape trei ori mai mare fata de rulajul inregistrat luni, de 54,2 milioane lei. Peste 80% din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii negociate de tip deal.

Tranzactii mai ridicate decat nivelul de marti au fost inregistrate in 18 aprilie, cand Bank of Cyprus a vandut aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro). Tranzactia a propulsat atunci lichiditatea bursei la 387,7 milioane lei (86,9 milioane euro), maximul ultimelor cinci luni.

Miercuri in jurul orei 12:30 a avut loc un transfer de tip deal cu actiuni BRD, cu o valoare de 606.705 lei, la un pret de 8,26 lei, apropiat de inchiderea de marti.

Cea mai lichida actiune in sedinta de miercuri a fost Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 5,92 milioane lei. Titlurile FP au stagnat la 0,7980 lei.

Si actiunile Transgaz (TGN) au atras atentia investitorilor miercuri pe bursa, inregistrandu-se tranzactii de peste 3,3 milioane lei. Transgaz a inchis in scadere cu 0,32%, la 202,35 lei.

Transelectrica (TEL) a fost de asemenea printre cele mai lichide actiuni, cu un rulaj de peste 3,2 milioane de lei. Actiunile Transelectrica au avansat cu 3,02%, la 21,12 lei.

Titlurile Transgaz si Transelectrica ar putea fi afectate, joi, de corectii in data ex-dividend.

Zece actiuni au inregistrat miercuri rulaje de peste 500.000 lei, topul fiind completat de BRD (BRD) si SIF Transilvania (SIF3), Banca Transilvania (TLV) si SIF Oltenia (SIF5).

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, afisa o scadere de 1,9%.

Indicele BET-NG al actiunilor din sectorul energiei a coborat meircuri cu 3,39%, iar BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a pierdut 0,34%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 1,6%, iar indicele extins BET-BK a pierdut 1,29% din valoare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

"Nu este exclus ca in perioada urmatoare sa asistam in piata locala la o migrare a fondurilor catre companiile care pana acum erau in dizgratie. Mai exact, odata ce investitorii sunt indreptatiti sa incasaze dividendele pentru detinerile actuale sa-si indrepte investitiile catre companiile care nu acorda aceste sume de bani insa care se tranzactioneaza la valori foarte scazute, in discrepanta cu miscarea generalizata a pietei", considera Mihai Muresian de la SSIF Intercapital Invest.

Bursele vest-europene au evoluat miercuri fara variatii semnificative, dupa ce au atins marti cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, investitorii cantarind rezultatele financiare ale companiilor, dar si raportul dintre preturile actiunilor si situatiile financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri