Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit vineri calificativul. Politicienii nu au intarziat sa isi asume reusita, in vreme ce expertii financiari au fost rezervati in declaratii si au avertizat ca desi vestea este pozitiva, Romania mai are serios de lucru pana a putea sa convinga investitorii straini.

Noul calificativ al Romaniei acordat de S&P este BBB-, ultima treapta din categoria recomandata investitiilor. Standard & Poor’s era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk".

Premierul Victor Ponta nu a uitat ca se afla in campanie electorala, asa ca intr-una dintre primele sale declaratii de dupa anuntul S&P a subliniat reusitele Cabinetului pe care il conduce, dar si nereusitele opozitiei aflata la guvernare in anii anteriori.

"Este important ca dupa ce in ultimii 2 ani, dupa o perioada, 2010-2011, de dezastru economic, fiscal, bugetar si social, am reusit in 2013 si 2014, pe baza programului de guvernare al USL relansarea economica, consolidarea Romaniei, imbunatatirea radicala a imaginii noastre fata de investitorii straini si pietele financiare internationale”, a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Am cerut ministrului de Finante si ministrului Bugetului, sa pregateasca o analiza privind efectele practice si concrete in economia romaneasca a tuturor acestor vesti bune pe care le-am primit intr-un interval scurt de timp - Victor Ponta, premierul Romaniei

Liderul PSD a mai adaugat ca a cerut ministrului de Finante si ministrului Bugetului, sa pregateasca “o analiza privind efectele practice si concrete in economia romaneasca a tuturor acestor vesti bune pe care le-am primit intr-un interval scurt de timp”. Ponta afirma ca pe baza acestor efecte se vor fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului care sa duca in continuare la relaxare fiscala, la imbunatatirea si continuarea cresterii investitiilor si a creerii locurilor de munca, si la imbunatatirea nivelului de trai.

Modificarea rating-ului S&P este a doua stire puternic pozitiva pentru Romania din aceasta saptamana, dupa ce INS a anuntat joi o crestere a PIB de 3,8% in primul trimestru (raportat la aceeasi perioada de anul trecut) – cel mai puternic avans inregistrat de o tara din Uniunea Europeana.

“Nu va asteptati la evolutii spectaculoase pe curs sau la o explozie a investitiilor pe bursa romaneasca”

Dupa anuntul agentiei de rating, leul s-a intarit si a ajuns la un nivel de 4,4275 lei/euro – cel mai bun curs de schimb din ultimele opt luni si jumatate. Leul se afla insa pe un trend pozitiv inca de saptamana trecuta, cand cursul a ajuns la 4,4295 lei/euro – cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

Si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) avea o evolutie pozitiva la jumatatea zilei de vineri, toti indicii aflandu-se pe verde, in vreme ce SIF-urile cresteau cel mai mult, in medie cu aproape 1%.

“Imbunatatirea rating-ului de tara din partea Standard&Poor’s era anticipata in piata. Romania va beneficia de investment grade pe termen mediu si lung datorita unei cresteri a investitiilor straine si a fluxurilor de capital care intra in tara. Totusi, pe termen scurt nu ma astept la evolutii spectaculoase pe cursul de schimb sau in piata de capital”, a declarat pentru wall-street.ro Adrian Codirlasu, directorul departamentului de Market si Operational Risk UniCredit Tiriac Bank.

Avem de a face cu o decizie pozitiva, care imbunatateste imaginea tarii, dar care nu ne ajuta extrem de mult atat timp cat pe Bursa, dar si in general in Romania ne aflam tot acolo unde eram si acum 4 sau 6 ani in urma - Rares Nilas, director general BT Securities

“Nu vreau sa vorbesc despre declaratiile politicienilor, pentru ca dupa cum stim partidele se afla in campanie electorala. Ce pot spune este ca avem de a face cu o decizie pozitiva, care imbunatateste imaginea tarii, dar care nu ne ajuta extrem de mult atat timp cat pe Bursa, dar si in general in Romania ne aflam tot acolo unde eram si acum 4 sau 6 ani in urma. Degeaba avem imagine daca Romania ramane cu aceeasi infrastructura si cu aceleasi ‘oportunitati’ de investitie de acum 6 ani”, este de parere Rares Nilas, director general BT Securities, casa de brokeraj controlata de Banca Transilvania.

Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania, este de parere ca tara noastra va avea de castigat pe termen mediu si lung de pe urma deciziei agentiei de rating, dar si de pe urma disputei dintre Ucraina si Rusia.

Nu trebuie sa ne asteptam la o ‘explozie’ a fluxurilor de capital pe bursa, mai alex ca schimbarea de rating vine destul de tarziu, dupa ce pietele de actiuni au crescut deja destul de mult - Claudiu Cazacu, director de analiza XTB Romania

“Este o veste buna pe care insa piata financiara o anticipa in mare masura. Nu trebuie sa ne asteptam la o ‘explozie’ a fluxurilor de capital pe bursa, mai alex ca schimbarea de rating vine destul de tarziu, dupa ce pietele de actiuni au crescut deja destul de mult. Datorita acestei decizii, dar si datorita contextului din Ucraina, avem niste capitaluri care prefera Romania in detrimentul Ucrainei si Rusiei. Sa nu ne amagim insa spunandu-ne ca acum vor veni in Romania banii care in mod normal se duceau in Rusia; vorbim de capitaluri extrem de limitate. Daca se mutau capitalurile din Rusia si Ucraina in Romania, cred ca acum aveam cursul la 2-3 lei pentru un euro”, mentioneaza Cazacu.

Bursa locala a fost puternic lovita de criza financiara si scoaterea Romaniei de pe lista tarilor cu investment grade. Pe langa scaderile de pret ale actiunilor, care au depasit chiar si 70% in 2008, BVB s-a confruntat cu o reducere puternica a valorilor zilnice tranzactionate in piata. Astfel, de la rulaje zilnice in medie de peste 20 mil. euro in 2007, pe BVB astazi cu greu se mai depaseste o lichiditate zilnica de 7 mil. euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri