Salariul mediu brut acordat de cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns anul trecut la 8.038 lei/luna, in crestere cu 13% fata de 2012, potrivit calculelor wall-street.ro. Reducerile de personal au continuat si in 2013, insa ritmul scaderii a fost mult mai redus in comparatie cu anii trecuti.

Au fost luate in calcul societatile incluse in indicele BET-BK, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe BVB. Romgaz si Transelectrica nu au publicat un bilant detaliat pe anul 2013 si nu au putut sa fie incluse in calcul. Fondul Proprietatea este administrat de reprezentantii Franklin Templeton, care sunt platiti in baza unui contract separat.

Societatile de investitii financiare (SIF) conduc detasat topul salariilor, cu remuneratii brute cuprinse intre 27.626 lei/luna (SIF Moldova) si 8.141 (SIF Muntenia). Chiar daca se afla in fruntea clasamentului, SIF Moldova (SIF2) a redus anul trecut atat numarul angajatilor, cat si salariile. Astfel, numarul angajatilor a scazut de la 57 la 45, in vreme ce salariul mediu brut a coborat de la 32.654 lei/luna.

La polul opus se afla SIF Muntenia (SIF4), care acorda cele mai mici salarii celor 13 angajati : 8.141 lei/luna, brut. Trebuie mentionat insa faptul ca SIF Muntenia este administrata de catre SAI Muntenia Invest, societate care este platita in baza unui contract separat, a carui valoare nu este inclusa in cheltuielile salariale pe care SIF4 le are. SIF-urile conduc de mai multi ani clasamentul salariilor avand in vedere ca acestea obisnuiesc sa isi rasplateasca angajatii cu procente din profitul net anual.

Printre SIF-uri s-a “strecurat” si Bursa de Valori Bucuresti. Pe hartie, BVB a acordat anul trecut un salariu mediu brut de 14.921 lei/luna, dublu fata de cel de 7.537/luna inregistrat in 2012. Suma este insa puternic afectata de salariile compensatorii acordate de operatorul bursier celor 16 angajati disponibilizati.

Citeste si:
Topul salariilor in companiile de pe bursa
Topul salariilor in...

Dintre companiile analizate, BVB a facut cele mai puternice reduceri de personal, mai bine de un sfert din angajati fiind concediati. Alte disponibilizari semnificative au mai fost facute la SIF Moldova (scadere numar angajati cu 21%), SIF Oltenia (-12%), SIF Banat-Crisana (-10,4%) si Banca Carpatica (-9%). Doar trei societati dintre cele analizate si-au marit numarul angajatilor in 2013. Acestea sunt Broker Cluj (numarul angajatilor a urcat cu +25%), Electromagnetica (+11,7%) si Biofarm (+6%).

Dupa SIF-uri si BVB, in clasamentul salariilor urmeaza Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania. Petrom si-a redus numarul angajatilor cu aproape 1.500 in 2013 (-7,3%), ajungand la putin peste 19.000. Compania petroliera a cheltuit 1,45 mld. lei pe salarii, astfel ca venitul mediu brut al unui angajat a fost de 6.372 lei.

Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), producatorul de medicamente Zentiva (SCD) si nou-listata Nuclearelectrica (SNN) sunt ultimele companii care completeaza top 10, cu salarii medii brute ce variaza intre 5.300 lei/luna si 6.000 de lei/luna.

Citeste si:
Topul salariilor in cele mai mari companii de pe Bursa
Topul salariilor in cele mai...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce dividende vor anunta companiile listate dupa raportarile financiare
Setari Cookie-uri