Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata unde prezenta investitorilor a fost mai putin vizibila fata de sedintele anterioare, in conditiile in care cele mai importante burse din lume, din SUA si Marea Britanie, au fost inchise.

Indicele BET, al celor mai lichide actiuni, a incheiat ziua in crestete cu 0,63%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,28% sub nivelul sesiunii anterioare. Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), a ramas in imediata apropiere a inchiderii de vineri, scrie Mediafax.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au crescut cu cate 0,5%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au realizat operatiuni de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), cu 42% mai putin decat rulajul de vineri, de 49,6 milioane lei (11,2 milioane euro). Pe piata principala, rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat actiunile a 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la categoria titlurilor internationale. In sedinta de vineri, rulaje de peste 1 milion de lei au fost consemnate de actiunile a 9 companii.

"Cred ca, in principiu, toti investitorii sunt in asteptare, atat in Romania, cat si pe pietele externe. Aceasta precautie este determinata de mai multi factori, printre care pot fi mentionate nivelurile maxime istorice la care sunt pietele internationale, situatia geopolitica globala, care este asa cum este - vezi Ucraina, alegerile europene -, dar si faptul ca la inceputul lunii Iunie urmeaza o noua sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene. Din ce in ce mai multi investitori sunt precauti in acest context si nu as spune ca lichiditatea este extraordinara pe toate pietele. La bursa din Romania, cu exceptia catorva deal-uri punctuale, in piata regular (principala - n.r.) nu vedem activitate sustinuta. Daca este sa anticipam IPO-uri sau oferte de vanzare derulate de anumiti actionari, este posibil sa vedem investitori care isi cresc nivelul de cash pe care il detin, vanzand in particular actiunile care au performat bine in ultima perioada sau blue chips-uri (actiuni de regula lichide - n.r.)", a afirmat un broker.

Transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (11,7 milioane lei, din care un deal de 6,4 milioane lei), Romgaz (3,1 milioane lei), Banca Transilvania (aproape 2,4 milioane lei) si SIF Transilvania (2,2 milioane lei) au determinat mai mult de doua trimi din lichiditatea de luni a pietei.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,44%, la 0,802 lei, revenind astfel peste pragul de 0,8 lei, sub care au fost in ultimele patru saptamani. Titlurile FP au coborat sub 0,8 lei in 28 aprilie, cand pretul a scazut cu 5,21% (4,2 bani).

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,73%, la 1,88 lei, in penultima sedinta in care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a avea dreptul sa primeasca titlurile gratuite pe care banca le va emite in cadrul unei majorari de capital social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea unor rezerve. Suplimentarea a fost aprobata intr-o AGA derulata la finalul lunii aprilie, iar prin aceasta operatiune, capitalul social al bancii va urca la aproape 2,56 miliarde lei.

Cu putin inaintea orei 13:00, au fost realizate doua transferuri cu un pachet reprezentand cumulat 3,9% din actiunile Faur Bucuresti (FAU), pentru aproape 1,2 milioane lei. Tranzactiile au fost realizate la pretul de 1,4 lei, de 3,6 ori sub ultima cotatie din 30 aprilie. Exceptand operatiunile de luni, cu titlurile Faur, firma controlata de oamenii de afaceri Valentin-Marius si Emil Cristescu, nu au mai fost realizate tranzactii in luna mai. Actiunile firmei sunt tranzactionate pe segmentul titlurilor nelistate de la BVB.

Luni au mai fost realizate 10 transferuri cu actiuni Faur, insa au fost vizate volume mici. La finalul zilei, titlurile firmei erau cotate la 3,71 lei, pret in scadere cu 25,8%. Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 403.000 de lei, fata de 846.000 de lei in sedinta precedenta.

Aproape trei sferturi din lichiditatea de luni a venit dintr-un deal de 301.000 de lei cu actiuni ale producatorului de sarma si plase din sarma Dan Steel Beclean (PRMT). Tranzactia a fost realizata la pretul de 53 lei, aproape dublu fata de cotatia precedenta din piata principala, din data de 8 mai, de 28 de lei.

Dupa inchiderea sedintei de tranzactionare a pietei Rasdaq, la ora 16:45, au fost inregistrate rezultatele ofertei de cumparare derulata la Ductil Buzau (DUCL). Compania franceza Air Liquide a achizitionat 6,87% din actiunile Ductil, pentru 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), si a ajuns sa controleze aproape 99% din titluri la finalul operatiunii derulata pentru delistarea producatorului de electrozi.

In urma inregistrarii rezultatelor ofertei, lichiditatea pietei Rasdaq a urcat la 14,2 milioane lei (3,2 milioane euro). La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in urcare cu 0,55% si, respectiv, cu 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,25% si 1,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri