Cumparati actiuni ale companiilor din tara care va castiga Campionatul Mondial (CM) de Fotbal din aceast vara, aceasta este recomandarea analistilor Goldman Sachs. Din pacate pentru investitorii locali, in niciun caz nu poate fi vorba despre companiile din Romania, a carei echipa nationala de fotbal nu a mai ajuns la un mondial de 16 ani.

World Cup Economic Report

Bancherii de la Goldman au si o favorita pentru editia din acest an turneului de fotbal: Brazilia, tara care de altfel si organizeaza competitia. Acestia cred ca Brazilia are 48,5% sanse sa castige editia din acest an a CM, adica de trei ori mai mult decat urmaritoarea Argentina, cotata cu 14,1%. Campioana en-titre, Spania, se afla abia pe locul al patrulea in clasamentul echipelor care au cele mai mari sanse la titlul mondial (9,8%), sub Germania, cotata cu o sansa de 11,4%.

Finala cea mai probabila este Brazilia – Argentina, iar scorul pronosticat al acestui meci este de 3-1 in favoarea tarii organizatoare. De notat ca si UniCredit a lansat miercuri un raport despre campionatul mondial de fotbal, si in acest caz Brazilia fiind cotata ca favorita.

Goldman a realizat si o echipa de vis pentru acest Mondial, in functie de preferintele propriilor clienti. Rezultatul se poate vedea mai jos.

Cand Romania s-a calificat la Mondiale, Bursa de la Bucuresti s-a prabusit. Sa ne bucuram ca nu mergem in Brazilia anul acesta ?

Potrivit statisticilor prezentate in raportul The World Cup and Economics 2014, bursa din tara care castiga Campionatul Mondial are o evolutie cu 3,5% mai buna decat media inregistrata de celelalte burse din lume in luna de dupa finala. Totusi, performanta bursei tarii castigatoare adesea incetineste ulterior, ajungand sa piarda 4% fata de pietele globale in anul care urmeaza finalei.

“Mesajul pare sa fie: bucurati-va de castiguri atat cat tin”, spune Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist in cadrul Goldman Sachs.
Bursa din Sao Paolo a urcat cu 1,3% in acest an, in comparatie cu un plus de 3,4% inregistrat de indicele american S&P 500 si de 4,3% notat in dreptul benchmark-ului european Euro Stoxx 50.

BVB si Campionatul mondial de fotbalExtinzand stastisticile Goldman si la piata de capital romaneasca, rezulta o concluzie interesanta, chiar daca cel mai probabil este vorba doar de o simpla coincidenta: in 1998, singurul an in care Romania avea o bursa operationala iar echipa nationala de fotbal a participat la un Campionat Mondial (cel din Franta), BVB a pierdut un uimitor 50% (scadere de 45% doar in cele trei luni de vara din preajma turneului) – a doua cea mai mare pierdere din istoria moderna a pietei locale. In urmatorii ani Romania nu s-a mai calificat la niciun turneu final, iar indicele BET a urcat de fiecare data cand s-a desfasurat un campionat mondial de fotbal.

Pronosticuri bancheri vs pronosticuri case de pariuri. Cine va avea dreptate?

Revenind la predictiile Goldman Sachs, trebuie mentionat ca acestea se bazeaza aproape exclusiv pe statistici (14.000 de meciuri oficiale internationale incepand cu anul 1960)si extrem de putin pe “sentimentul” analistilor bancii.

La ultimul campionat mondial, cel din Africa de Sud, Goldman anticipase de asemenea ca Brazilia va termina pe primul loc (26,6% sanse). Nationala acestei tari s-a oprit insa in sferturile de finala, turneul fiind castigat de Spania, nationala cotata atunci de bancherii americani cu a doua sansa (15,7%).

La casele de pariuri, Brazilia este de asemenea cel mai bine vazuta de bookmakeri , dar Germania, Argentina si Spania au sanse mult mai ridicate decat cele mentionate de Goldman. La Bwin de exemplu, Brazilia are o cota de 4 pentru castigarea CM, Argentina si Germania au cote de 6, in vreme ce Spania are o cota de 7,5.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri