Bursa a crescut cu 0,21%, intr-o piata unde lichiditatea a fost concentrata din nou doar pe cateva actiuni, iar titlurile SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 1,17% si 2,92%, in conditiile in care unii vanzatori au plasat ordine la preturi din ce in ce mai mici, pentru a gasi contraparte.

Piata a deschis ziua usor pe verde, iar punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 10:30, cand indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,45% peste inchiderea de marti. Indicele BET-C reflecta evolutia actiunilor listate pe primele doua categorii ale BVB, exceptand titlurile celor cinci SIF-uri, scrie Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG in imediata apropiere a nivelului de marti. Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,53%. Scaderea a fost determinata de investitorii care au plasat ordine de vanzare pentru actiunile SIF-urilor la preturi din ce in ce mai mici, in cautarea unei contraparti, desi ordinele au vizat volume mici de titluri.

Titlurile celor cinci SIF-uri au consemnat scaderi cuprinse intre 1,17% si 2,92%. Tranzactiile cu actiuni SIF Muntenia (SIF4) abia au insumat 92.000 de lei, iar cel mai mare rulaj dintre SIF-uri a fost inregistrat de titlurile SIF Oltenia, de 877.000 de lei. In intervalul orar 13:52 - 13:54, scaderea actiunilor SIF Oltenia s-a amplificat de la 2,57% pana la 6%, in cadrul a 36 de operatiuni. Prin acestea au fost tranzactionate 43.200 de titluri, pentru 72.000 de lei.

Ulterior, scaderea s-a intors la 2,57%, iar la finalul zilei, actiunile SIF Oltenia au fost cotate la 1,829 lei, cu 2,09% sub ultimul pret de marti. Indicele extins BET-XT a incheiat ziua in stagnare, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,33% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 57 milioane lei (13 milioane euro), cu 17% mai putin decat rulajul de marti, de 68,7 milioane lei (15,6 milioane euro). La fel ca in ultimele zile, cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de deal-uri. Cateva tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (21,6 milioane lei), Romgaz (3,7 milioane lei), Banca Transilvania (2,7 milioane lei) si SIF Moldova (912.000 de lei) au asigurat jumatate din lichiditatea de miercuri. Cele mai mari deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea au fost realizate la ora 16:00, cand pentru 20 milioane lei au fost transferate doua pachete de titluri reprezentand cumulat 0,18% din actiunile Fondului. Tranzactiile au fost realizate la pretul de 0,8 lei, cu 0,37% sub inchiderea de marti.

Pe piata principala, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat doar actiunile Fondului Proprietatea (9 milioane lei), Romgaz (aproape 6,2 milioane lei), Banca Transilvania (aproape 4,9 milioane lei), BRD (1,9 milioane lei), Transgaz (1,4 milioane lei), OMV Petrom (aproape 1,1 milioane lei), SIF Oltenia (877.000 de lei) si SIF Transilvania (816.000 de lei). Aceste titluri au mai acoperit 46% din lichiditatea bursei.

In total au fost realizate tranzactii cu actiuni emise de 45 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale. Dintre acestea un numar de 19 actiuni au incheiat pe verde, 21 au scazut, iar 5 au stagnat. Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,37% si s-au intors la pragul de 0,8 lei, peste care au revenit luni, in timp ce actiunile Bancii Transilvania s-au mentinut pe linia ascendenta din precedentele trei zile si au urcat cu 2,76%, la 1,71 lei.

BVB a calculat dupa inchiderea sedintei de marti un nou pret de referinta pentru actiunile bancii, in baza unor prevederi din Codul Bursei potrivit carora daca o companie emite actiuni gratuite pretul de referinta al titlurilor existente trebuie corectat. Astfel, noul pret de referinta calculat de BVB pentru actiunile Bancii Transilvania este de 1,664 lei, fata de ultima cotatie de marti a titlurilor, de 1,93 lei.

Marti a fost ultima zi in care investitorii au mai putut cumpara titluri Banca Transilvania pentru a avea dreptul sa primeasca actiunile gratuite pe care banca le va emite in cadrul unei majorari de capital social. Actionarii bancii au decis la finalul lunii aprilie suplimentarea capitalului cu 352,7 milioane lei, la aproape 2,56 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 178.000 de lei, fata de 109.000 de lei in sedinta precedenta. La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,22% si, respectiv, cu 0,34%, iar piata de la Londra era in stagnare. In regiune, bursele din Bulgaria, Ungaria si Polonia au scazut cu pana la 0,6%, in timp ce pietele din Croatia, Cehia si Slovenia au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,37% si 1,45%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri