Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea sa reatinga maximele istorice inregistrate in vara lui 2007, insa revenirea nu va avea loc mai devreme de anul viitor, considera Claudiu Cazacu, analistul-sef al casei de brokeraj XTB Romania. Acesta mentioneaza insa ca ipoteza este valabila numai daca apetitul pentru risc global ramane la niveluri inalte si neafectat de evenimente geopolitice majore.

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, mai are de recuperat inca 62,4% pentru a ajunge la varfurile din iulie 2007.

“Cresterea BVB de la minimele crizei, din februarie 2009 pana acum, este de 251,07% si se compara favorabil cu avansul de la minime al indicelui german DAX (169%) si al S&P500 din SUA (182,56%). Motivul pentru care piata romaneasca abia ridica ochii spre vechile maxime istorice, in timp ce DAX si S&P500 le regasesc doar privind in jos, este adancimea corectiilor din perioada crizei, mai dramatica in Romania decat pe pietele mature, dar si performanta diferita a economiei reale”, mentioneaza Claudiu Cazacu intr-o analiza a firmei de brokeraj specializata in tranzactii Forex si cu instrumente financiare derivate.

Cresterea BVB de la minimele crizei, din februarie 2009 pana acum, este de 251,07% si se compara favorabil cu avansul de la minime al indicelui german DAX (169%) si al S&P500 din SUA (182,56%) - Claudiu Cazacu, XTB Romania

De la inceputul acestui an, performanta DAX si S&P500 a fost de 4%, respectiv 3,32% (pana pe 28 mai). Indicele german se apropie de nivelul fanion de 10.000 de puncte, in timp ce S&P500 a depasit deja pragul de 1.900 de puncte, pe care analistii Goldman Sachs estimau ca il va atinge abia spre finalul anului.

O alta frana in drumul redresarii a fost constituita de structura indicelui BET, in care sectorul financiar-bancar este puternic reprezentat (bancile si alte institutii financiare au o pondere de 39,09% din indice).

„Chiar si in pietele mature, sectorul financiar a ramas, per ansamblu, la cotatii foarte departe de maximele din 2007. In Romania, creditarea, acum la niveluri coborate, are sanse de redresare, insa revenirea la zona de euforie din 2007, cand evaluarile actiunilor din domeniul financiar se aflau la niveluri ridicate, este inca departe. Dincolo de unele performante individuale, sectorul bancar trebuie sa demonstreze ca a depasit dificultatile si ca are dorinta si capitalul pentru a relua creditarea – gasind in acelasi timp clienti optimisti, dispusi sa isi asume datorii pentru investitii ori consum”, spune Claudiu Cazacu.

Analistul remarca faptul ca Europa tinde sa preia stafeta optimismului de la americani, intr-o situatie inversata fata de perioada 2009 – 2012, cand piata americana raspundea bine la politicile neconventionale ale Fed, iar UE se lupta cu criza datoriilor suverane.

„Este randul BCE sa incerce metode originale de a trezi economia, studiind chiar impunerea unor dobanzi negative la sumele parcate de banci in depozite la Frankfurt. Inviorarea economiei partenerilor comerciali din Vest poate ajuta afacerile companiilor romanesti care beneficiaza in plus de dobanzi scazute si in plan local. Investitiile de portofoliu sunt sprijinite, de asemenea, de calificativul recomandat pentru investitii si de performanta solida a economiei”, concluzioneaza analistul XTB Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri