Peste doar doua saptamani cel mai mare distribuitor de electricitate din Romania – compania de stat Electrica, se va lista pe Bursa de Valori Bucuresti. In acest context merita explicat ce inseamna mai exact o “listare”, un “IPO”, ce sunt subscrierile si in ce conditii pot persoanele obisnuite sa devina actionari in marile companii ale statului sau chiar si in companiile private.

Prospect IPO Romgaz

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Un IPO (din engleza – “initial public offering”), sau o oferta publica initiala, reprezinta procesul prin intermediul caruia o companie vinde o parte din propriile actiuni catre publicul larg dar si catre investitorii specializati. Un IPO este adesea considerat sinonim cu “listarea pe bursa”, deoarece dupa inchiderea ofertei actiunile companiei vor putea sa fie tranzactionate liber pe bursa unde aceasta s-a desfasurat.

Oferta este “initiala” pentru ca este prima oferta de actiuni pe care compania o face. Exista insa si oferte publice secundare (SPO), prin care o societate deja listata pe bursa scoate la vanzare noi pachete de actiuni, asa cum a fost de exemplu cazul Transelectrica din 2012, sau asa cum ar putea sa existe in viitor pe Bursa de Valori Bucuresti, potrivit celor mai recente declaratii ale premierului Victor Ponta.

De ce se listeaza pe bursa companiile?

Motivele pentru care o companie decide sa faca un IPO sunt multiple, insa de cele mai multe ori nevoia de finantare sau dorinta unui actionar deja existent de a-si lichida titlurile din respectiva societate sunt principalii factori care determina o listare. O companie poate atrage finantare imprumutandu-se de a banci, realizand emisiuni de obligatiuni (practic tot un fel de imprumut) sau alegand sa vanda actiuni pe bursa.

Situatia este putin mai diferita in Statele Unite, unde companiile cu peste 500 de actionari si active mai mari de 10 mil. dolari sunt obligate de autoritati sa isi publice rezultatele financiare. Datorita acestui fapt, multe companii americane aleg sa se listeze dupa despasirea acestor praguri, avand in vedere ca oricum sunt fortate sa faca raportari publice.

O companie nelistata are in general mai putini actionari si nu este nevoita sa publice informatii detaliate financiare sau despre activitatea curenta. Companiile listate au mii sau zeci de mii de actionari si sunt supuse unor reglementari stabilite de autoritati. Majoritatea firmelor de mici dimensiuni nu sunt listate, insa exista si numeroase companii majore care inca nu se tranzactioneaza pe nicio bursa, asa cum este de exemplu cazul Dell, IKEA, sau, ca sa trecem la exemple romanesti, RCS&RDS, BCR si BitDefender.

In mod normal va va fi aproape imposibil sa cumparati actiuni intr-o companie nelistata. Puteti sa negociati direct cu unul dintre putinii actionari deja existenti, insa acestia nu sunt obligati in niciun fel sa vanda. Situatia se schimba insa in cazul companiilor de pe bursa, care au vandut deja o parte din propriile titluri catre publicul larg si care se pot tranzactiona zilnic in piata respectiva.

Cum pot cumpara actiuni in oferta Electrica sau in oricare alt IPO?

Teoretic, oricine poate cumpara actiuni in cadrul unui IPO. Practic insa situatia difera de la un IPO la altul. Ce inseamna mai exact acest lucru?

Inainte de oferta, brokerii care intermediaza tranzactia anunta perioada de desfasurare a IPO-ului, adica intervalul de timp in care investitorii pot sa plaseze ordine de cumparare pentru actiunile vandute, sau, mai exact, sa subscrie. Aceasta perioada variaza, insa in general se merge pe un standard de 5-10 zile lucratoare.

In functie de interesul pentru respectiva companie/oferta, unor investitori le va fi foarte greu sa obtina actiuni. De exemplu, in cazul listarii Facebook de anul trecut, majoritatea actiunilor din IPO au fost vandute unor clienti preferati de catre Morgan Stanley, Goldman Sachs si JPMorgan (bancile care au intermediat oferta), publicului larg ramanandu-i doar o mica parte din oferta.

Un alt exemplu este oferta Romgaz, desfasurata pe Bursa de Valori Bucuresti in toamna anului trecut. Oferta a generat un interes ridicat din partea investitorilor, subscrierile au depasit cu mult numarul actiunilor scoase la vanzare, iar astfel micii investitori romani au ajuns sa primeasca doar 7 actiuni pentru fiecare 100 de titluri subscrise.

Cititi mai mult despre acest subiect: Tradeville: Subscrierile la Electrica trebuie sa fie cu “banii jos” si nu cu sume existente doar pe hartie

Oferta Romgaz: un succes pentru romani, dar o palma pe obrazul Goldman. "Stam cu gramezi de bani in banci si marfa buna o vindem la Londra"

Investitorii pot subscrie actiuni prin intermediul bancilor si firmelor de brokeraj care intermediaza IPO-ul, dar si prin intermediul altor brokeri care au un acord cu acestia. Pentru a subscrie, investitorii au nevoie de acte de identitate si, cel mai important, de banii necesari subscrierii. Ca sa subscrieti actiuni intr-un IPO nu aveti nevoie de un cont la o firma de brokeraj. De un astfel de cont veti avea nevoie ulterior pentru a putea vinde sau cumpara noi actiuni.

Merita sa cumparam actiuni intr-un IPO?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns universal valabil. Orice companie prezentata intr-un IPO are avantaje si dezavantaje. Rolul investitorului este acela de a decida daca, punand in balanta respectivele avantaje si dezavantaje, pretul cerut pentru o actiune este unul corect.

Pentru multi investitori incepatori stabilirea acestui lucru reprezinta un proces poate prea dificil, insa in general analistii si brokerii din piata furnizeaza rapoarte si diferite opinii despre respectiva oferta care va pot da macar o indicatie generala despre ce vreti sa stiti. Daca insa preferati sa luati o decizie pe cont propriu, atunci merita sa cititi si ghidul AGF despre analiza procesului investitional.

Nu in ultimul rand este important ca inainte de a investi in cadrul unui IPO sa cititi macar principalele puncte din prospectul ofertei. Prospectul reprezinta un raport realizat de bancile si brokerii care intermediaza oferta in care este prezentata compania ce urmeaza sa se listeze. Un exemplu de prospect (cel al Romgaz) il puteti gasi aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri