Ludwik Sobolewski a acceptat functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Postei Romane, polonezul ocupand deja functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

“Am acceptat postul de presedinte si cred ca voi ocupa aceasta functie pentru o perioada destul de scurta de timp, pentru ca Posta Romana este in ajunul unei privatizari majore, iar mandatul meu nu cred ca va trece de acest moment. Nu este niciun conflict cu functia ocupata in cadrul Bursei”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Intrebat daca va face lobby pentru privatizarea Postei prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, seful BVB s-a ferit sa dea un raspuns clar.

“Nu pot sa ma pronunt daca privatizarea Postei ar trebui sa fie facuta pe BVB. Sigur ca as vrea sa se listeze, dar in final trebuie facut ce este cel mai bine companie, iar privatiuzarile nu se fac doar pe bursa”.

Totodata actionarii Posta Romana l-au revocat din functia de director general al companiei pe Ion Smeeianu si l-au numit interimar pe Alexandru Petrescu.

Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.687 de unitati postale si aproximativ 27.300 de angajati. Actionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

In Consiliul de Administratie al Postei se regasesc Adrian Apolzan (presedinte), Ion Smeeianu (directorul general al companiei), Dinu Sava Malacopol, Gelil Eserghep, Andreea Dana Stanescu si Adrian Cighi (reprezentant al Fondului Proprietatea). Posta Romana a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit operational de 22,5 milioane de lei, dupa ce si-a reorganizat si eficientizat activitatea, prin restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si a numarului de angajati la nivel operational si administrativ.

In perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.La nivelul anului 2013, Posta Romana a incheiat cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste noua ori mai mare decat nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, in care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.Sobolewski a fost numit director general al BVB la inceputul lunii iulie a anului trecut si a preluat conducerea executiva la aproape doua luni, in urma avizarii in luna august de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). El a condus bursa din Varsovia timp de sapte ani, in perioada 2006 - 2013, cand piata din Polonia a ajuns pe prima pozitie din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri