Oferta Electrica, prin care se scot la vanzare actiuni ale companiei reprezentand 51% din capitalul social, poate constitui o buna ocazie speculativa pentru investitorii de retail, considera analistii firmei de brokeraj Tradeville, care au dat un pret tinta cu 13% peste minimul cerut de companie in IPO.

Conform anuntului privind oferta Electrica, pretul minim de subscriere pentru transa investitorilor institutionali este de 11 lei/actiune, iar cel maxim de 13,5 lei/actiune.

Analistii Tradeville au estimat un pret-tinta de 12,41 lei pentru urmatoarele 12 luni pornind de la dividendele pe care Electrica le-ar putea acorda in urmatorii ani, astfel ca, la pretul minim de subscriere de 11 lei, oferta Electrica este o buna ocazie speculativa.

Societatea ar urma sa inregistreze in 2014 un profit operational de 430 milioane lei, la venituri de 4,85 miliarde lei, ceea ce ar conduce la un profit net de aproape 380 milioane lei, potrivit scenariului desenat de analistii Tradeville.

Pornind de la mai multe ipoteze, printre care tarifele reglementate de ANRE pentru distributia de energie electrica care cresc accelerat in 2015-2016 (pentru a compensa investitiile), costul certificatelor verzi impuse companiei va fi transferat integral consumatorilor, cantitatile de energie distribuita/furnizata scad cu 2% pe an ca urmare a scaderii consumului, analistii Tradeville au realizat o proiectie a rezultatelor financiare ale Electrica.

Atractivitatea macro a Romaniei si contextul pozitiv de pe pietele de actiuni pot capta interesul investitorilor institutionali asupra unei listari desfasurate in aceasta perioada, indeosebi pentru o companie de utilitati, asa incat oferta sa fie de succes - Georgiana Androne, Tradeville

Pe fondul avansului treptat al veniturilor, cu 19% pana in 2018 (fata de 2013), profitul operational este estimat sa avanseze cu circa 125%, iar profitul net sa urce cu 98%, in aceeasi perioada.

„Principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastra sunt de natura operationala, respectiv ca Electrica sa nu isi indeplineasca planul de investitii pentru perioada de reglementare in curs, ceea ce i-ar putea aduce numai cresteri modice pentru tarifele la distributie sau ca societatea sa nu reuseasca sa transfere catre consumatori eventualele scumpiri ale energiei si certificatelor verzi de pe piata concurentiala, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare”, spune Georgiana Androne, analist Tradeville.

In plus, cifra de afaceri ar putea fi afectata de o scadere puternica a consumului, mai ales in eventualitatea unei recesiuni. Nu in ultimul rand, actuala structura a actionariatului o expune riscului unor decizii dezavantajoase impuse de stat, iar Fondul Proprietatea, care detine participatii in sucursalele companiei, ar putea cere conversia acestora in actiuni Electrica pe care sa le lichideze ulterior pe piata, ceea ce ar pune presiune asupra cotatiilor.

„Totusi, atractivitatea macro a Romaniei si contextul pozitiv de pe pietele de actiuni pot capta interesul investitorilor institutionali asupra unei listari desfasurate in aceasta perioada, indeosebi pentru o companie de utilitati, asa incat oferta sa fie de succes”, conchide analistul Tradeville.

Punctele tari ale Electrica

Listarea Electrica aduce la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cel mai mare distribuitor si furnizor de energie electrica din Romania. Electrica are o pozitie de monopol pe distributia de energie electrica in Transilvania si nordul Moldovei prin cele trei filiale din grup, astfel ca la nivel national are o cota de piata de 39%. In paralel, compania este un jucator important si pe piata furnizarii energiei electrice (cumparand energie de pe piata libera OPCOM pentru a o transmite consumatorilor captivi si eligibili), avand o cota de 22% la nivel national.

Cu ocazia ofertei publice initiale de vanzare de actiuni, Electrica isi majoreaza capitalul social actual cu 105%, asfel incat dupa oferta participatia statului (prin Ministerul Economiei) va fi diluata la 49%, restul de 51% urmand a trece in manile unor actionari privati. Astfel, merita subliniat ca banii care vor fi atrasi cu ocazia ofertei raman in companie pentru investitii in dezvoltarea si eficientizarea retelelor de distributie si furnizare, intrucat statul nu isi vinde nicio actiune detinuta in prezent.

Din punct de vedere operational, ambele activitati ale Electrica sunt reglementate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), compania fiind deci una de utilitati. ANRE stabileste anual tarifele de distributie si adaosul comercial pentru energia achizitionata in scopul furnizarii, astfel incat Electrica beneficiaza de o marja de exploatare previzibila, care se traduce intr-un profit operational previzibil.

In 2013, doua treimi din venituri au fost generate de segmentul de furnizare, dar analistii Tradeville se asteapta ca ponderea acestora sa scada in urmatorii ani in favoarea distributiei, gratie investitiilor ambitioase (4,7 miliarde lei) pe care conducerea a anuntat ca le va face in acest segment pana in 2018. Intrucat vorbim de un domeniu reglementat, toate aceste investitii in eficientizarea si extinderea retelei ar trebui sa fie rasplatite de ANRE prin tarife mai mari.

Ca orice companiei de stat, Electrica este obligata prin lege sa distribuie 50% din profit sub forma de dividende, numai ca managementul si-a anuntat intentia unei distributii mai generoase, de 85% pe termen lung, ceea ce poate deveni un punct de atractie major pentru actiunile companiei, asa cum au demonstrat celelalte companii de utilitati de la BVB.

Citeste si:

    Electrica vs. companii similare

    Pe langa metoda “dividend discount”, analistii Tradeville au incercat sa evalueze Electrica plecand de la multipli de pret la care sunt tranzactionate companii comparabile de utilitati din Europa Centrala si de Sud-Est.

    Chiar daca evaluand Electrica la valoarea nominala, respectiv la 1,687 miliarde lei (inainte de IPO), compania reiese ca este subevaluata la nivelul a doi indicatori (P/BV si P/S) si supraevaluata la nivelul altor trei indicatori (P/E, EV/EBIT si EV/EBITDA), merita mentionat ca plaja de preturi teoretice variaza foarte mult pentru companiile similare din regiune.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri