Dupa cinci ani de criza, restructurari, pierderi si inchideri de sucursale, brokerii de pe Bursa de Valori Bucuresti au revenit anul trecut pe profit. De asemenea, cei mai mari cinci administratori de fonduri mutuale din Romania si-au marit castigul net in medie cu aproape 50% in 2013 si raman cu mult peste casele de brokeraj la acest capitol.

Raiffeisen Asset Management, subsidiara a grupului Raiffeisen in Romania, a fost anul trecut cel mai profitabil administrator local de fonduri, cu un profit net de 18 mil. lei (4 mil. euro), de peste patru ori mai mult decat cea mai profitabila firma de brokeraj de pe bursa. Raiffeisen AM se afla pe locul al doilea in clasamentul administratorilor de fonduri din Romania, cu o cota de piata de 21,6% in luna aprilie si active de 5 mld. lei (1,1 mld. euro).

Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri din tara, se afla pe locul al doilea in topul profitabilitatii, cu un castig net de 8,2 mil. lei (1,8 mil. euro) in 2013, aproape dublu fata de anul anterior.

Industria fondurilor mutuale a urcat semnificativ anul trecut, pe masura ce din ce in ce mai multi romani nemultumiti de dobanzile bancare in scadere si-au mutat o parte din bani catre acestea. Fondurile din din Romania avau in aprilie circa 286.000 de clienti, cu 16% mai mult fata de aceeasi perioada din 2013.

Ofertele de actiuni de pe Bursa au rotunjit conturile celor mai mari brokeri

In ceea ce priveste firmele de brokeraj de pe Busa de Valori Bucuresti, acestea au inregistrat anul trecut un profit net* cumulat de 6 mil. lei, in comparatie cu o pierdere totala de 13,7 mil. lei in 2012.

(*Nu au fost luate in calcul diviziile de brokeraj din grupurile bancare care isi raporteaza rezultatele cumulat, la nivel de grup)

Din cele 32 de case de brokeraj luate in calcul, 16 au terminat cu un bilant pe minus, iar 16 au facut profit. Totusi, 19 dintre aceste firme au inregistrat o imbunatatire a situatiei financiare, reusind sa isi mareasca profitul, sa revina pe profit, sau sa isi reduca pierderile.

Swiss Capital si Raiffeisen Capital & Investment (RCI) ocupa primele doua locuri in clasamentul celor mai profitabili brokeri, cu un castig de 3,8 mil. lei, respectiv 3,3 mil. lei. Cele doua case de brokeraj au ocupat anul trecut locurile 1 si 3 in topul celor mai activi intermediari de pe Bursa de Valori Bucuresti.

RCI a intermediat in 2013 listarea pe bursa a Romgaz (tranzactie in valoare de 1,7 mld. lei), alaturi de Goldman Sachs, BCR, Erste si Intercapital Invest. Firma de brokeraj din grupul Raiffeisen a mai fost de asemenea implicata si in oferta secundara de actiuni realizata de Transgaz (315 mil. lei). Tot o listare a contribuit si la cresterea profitului Swiss Capital, casa de brokeraj condusa de Bogdan Juravle fiind unul dintre intermediarii listarii Nuclearelectrica (281 mil. lei).

Pe locul al treilea in topul profitabilitatii se afla Super Gold Invest, firma de brokeraj care in 2013 a ocupat locul 24 (din 49) in clasamentul celor mai activi intermediari.

In ceea ce priveste cele mai mari pierderi, acestea au fost notate in dreptul Carpatica Invest (-1,8 mil. lei), NBG Securities (-1,5 mil. lei) si Broker Cluj (-1,3 mil. lei).

Cititi si cum a aratat clasamentul celor mai profitabil brokeri in 2012

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri