Conducerea Romgaz a anuntat, joi, ca are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, scopul fiind descoperirea de noi zacaminte pentru a combate "declinul de productie", transmite corespondentul Mediafax.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, si directorul adjunct al companiei, Dumitru Rotar, au anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca bugetul de explorare al societatii pentru acest an este de 666 de milioane de lei, "de patru ori mai mare decat acum patru ani".

"In cadrul directiilor de dezvoltare ale Romgaz, activitatea de explorare-productie este de baza si se materializeaza prin faptul ca, in ultimii ani, am reusit sa atenuam declinurile de productie. De la un declin de sapte la suta, am ajuns, in ultimii cinci ani, la declin sub 1,5 la suta, iar anul trecut a fost chiar zero. Este un lucru de care trebuie tinut cont si presupune un efort investitional sustinut", a declarat Virgil Metea.

El a adaugat ca, in ultimii ani, volumele zacamintelor descoperite sunt tot mai mici.

"Nu numarul de sonde ar fi important sau adancimea de explorare, dar tinand cont de faptul ca descoperirile acestea sunt tot mai rare si cantitatile descoperite, volumele descoperite, sunt mici, atunci e clar ca pentru a putea veni cu ceva substantial pe piata eforturile trebuie sa creasca. Ca nu ne putem astepta - desi nu ar fi rau - la niste descoperiri din acelea care sa ne faca sa stam si sa asteptam numai sa se consume. Deocamdata ne incadram intr-o rata de descoperire de 60-70 la suta, daca vom ramane pe ea va fi foarte bine, asta inseamna ca in fiecare an venim cu un aport destul de important ca sa ne atenuam declinul", a declarat Metea.

El a afirmat ca se cauta solutii atat pentru cresterea productivitatii zacamintelor vechi, cat si pentru noi descoperiri, insemnand noi concesiuni si dezvoltarea sectorului offshore. La randul sau, directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a precizat ca societatea este interesata sa participe la toate licitatiile care se organizeaza in regiune pentru concesionarea de noi zone pentru explorare.

De asemenea, Rotar a afirmat ca, in tara, la zacamintele actuale, se lucreaza cu tehnologie 3D pentru a descoperi zone care pot fi aduse in exploatare.

"In ultimii cinci ani am utilizat pe scara larga seismica 3D pentru a avea o imagine mult mai buna a zacamintelor, pentru a vedea zone in care putem fora sonde noi, care pot fi aduse in exploatare. Avem 143 de zacaminte comerciale si peste 3.000 de sonde", a afirmat Rotar.

El a prezentat faptul ca Romgaz are acorduri de explorare-exploatare cu statul roman pentru noua locuri de explorare in Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia si in partea de vest a tarii.

"Este din ce in ce mai dificil sa descoperim noi acumulari de gaze si suntem fortati sa investigam zone de mare adancime, peste 3.000 de metri, care implica dificultati majore in ce priveste forajul sondelor si conditiile pe care le intalnim, presiuni si temperaturi... la 4.000 de metri temperatura este de 100 de grade Celsius, de exemplu. Intentionam ca in perioada urmatoare sa executam un numar de foraje prin care sa identificam aceste acumulari. Zacamintele in sine, capcanele le-am identificat, acum urmeaza sa verificam prin foraje daca acestea contin sau nu hidrocarburi", a spus Rotar.

El a mentionat ca Romgaz nu are experienta in forarea offshore, de aceea in blocurile din Marea Neagra compania detine doar diferite cote parte, nefiind operator.

Directorul Romgaz: Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist

Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist, desi ar fi normal sa le cunoasca, afirma directorul general al Romgaz.

"Romgaz, la ora asta, nu are niciun obiectiv legat de gazele de sist. Activitatea pe campurile traditionale este suficient de intensa si programele noastre de investitii sunt orientate spre zona aceea", a declarat Virgil Metea.

Romgaz, la ora asta, nu are niciun obiectiv legat de gazele de sist. Activitatea pe campurile traditionale este suficient de intensa si programele noastre de investitii sunt orientate spre zona aceea - Virgil Metea, director general Romgaz

El a precizat insa ca Romania este in situatia de a nu-si cunoaste rezervele de gaze de sist si "ar fi normal" sa le cunoasca.

"Noi suntem in situatia in care nu cunoastem nici macar potentialul rezervelor date de gazele de sist in Romania. Normal ar fi sa-l cunoastem. Diferenta este - si trebuie facuta diferenta - a-ti sti potentialul este una si cred ca este normal pentru orice tara sa-si cunoasca potentialul, a exploata sau a face programe de exploatare este altceva. S-ar putea ca, dupa ce ne cunoastem potentialul si trecem la exploatare, si din punct de vedere tehnic sa apara niste imbunatatiri sau schimbari", a declarat Virgil Metea.

El a completat ca, deocamdata, "cei care stapanesc tehnologiile spun ca riscurile sunt minime si este o zona pe care se lucreaza, tocmai pentru a diminua riscurile".

"Ce vreau sa subliniez este ca trebuie sa ne cunoastem potentialul. Apoi putem sa vorbim si cum facem si cat facem", a declarat Virgil Metea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri