Actuala criza din Irak nu afecteaza inca puternic capacitatile de productie ale tarii in domeniul petrolului, motiv pentru care pretul barilului Brent nu ar trebui sa urce peste 115 dolari daca situatia nu se agraveaza, considera analistii Saxo Bank.

“Daca actuala criza se mentine la acelasi nivel, ar trebui sa ne asteptam ca pacura Brent sa nu fie mai mult de 115 USD, in timp ce orice amenintare reala asupra rezervelor ar putea duce la varfuri de nivelul anului 2011 sau 2012 sau chiar peste. Nimic nu este batut in cuie si, luand in considerare fondul de protectie comunitar care detine din nou recordul la expunere indelungata pe piata, orice miscare catre rezolvarea problemei ar putea avea ca rezultat scaderea pretului cu 5 pana la 10 USD/baril. Acest lucru ar mai scadea prima de risc geopolitic, dar nu in intregime, caci Libia inca produce la mai putin de 15% din capacitate”, se mentioneaza intr-un raport al Saxo Bank.

Pietele de petrol au fost relativ calme saptamana aceasta, petrolul Brent stabilizandu-se intr-o marja ca urmare a varfului de saptamana trecuta. Regruparea a fost determinata de noile ingrijorari legate de stabilitatea Irakului in urma atacurilor militantilor sunniti din nordul si vestul tarii.

Daca actuala criza se mentine la acelasi nivel, ar trebui sa ne asteptam ca pacura Brent sa nu fie mai mult de 115 USD, in timp ce orice amenintare reala asupra rezervelor ar putea duce la varfuri de nivelul anului 2011 sau 2012 sau chiar peste - Saxo Bank

Irakul a devenit un producator cheie OPEC in ultimii ani, nemailuand in considerare scaderea brusca a exporturilor din Libia. Deocamdata, regiunile cheie pentru producerea petrolului din nord-estul Irakului, controlate de kurzi, si cele controlate de siiti din sud, raman relativ calme, iar asta a ajutat petrolul Brent sa se stabilizeze in intervalul 112-114 USD/baril, dar cu o productie de 3,3 milioane de barili pe zi in joc, piata e destul de nervoasa.

Pana acum, militantii au reusit sa intre in cea mai mare rafinarie din Irak, Baija, fiind raportate daune, insa exporturile internationale prinTurcia la nord si Basra la sud nu sunt afectate, ceea ce explica starea de calmitate actuala de pe piata.

Irakul a ajuns al doilea cel mai mare producator OPEC in ultimii doi ani, timp in care intreruperile de aprovizionare din Libia si embargoul impotriva Iranului a dus la o scadere a productiei combinate a acestor doua tari cu aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi de la inceputul Primaverii Arabe, la sfarsitul lui 2010.

In aceeasi perioada, productia irakiana de petrol a crescut cu aproape un milion de barili pe zi, iar pana acum guvernul a fost foarte increzator in perspectiva unei productii si mai mari. De la nivelurile actuale de aproximativ 3,3 milioane de barili pe zi, acesta se asteapta la o crestere spre 4 milioane pana la sfarsitul anului si pana la 7 milioane pana la sfarsitul lui 2016.

Aceste tinte par acum de neatins, ceea ce mareste presiunea asupra Arabiei Saudite de a creste productia pentru a evita inasprirea prea mare a pietelor de petrol, mai ales in urmatorul trimestru ce cuprinde perioada cu cea mai mare cerere. Arabia Saudita a declarat recent ca ar prefera ca pretul unui baril de petrol sa fie in intervalul 95-110 USD/baril, cumva sub nivelurile actuale.

In ciuda grijilor din prezent, opinia publica a fost martora unei volatilitati scazute a preturilor la petrol in ultima vreme, mai scazuta decat in orice alta perioada din istoria recenta. Cresterea brusca in productia non-OPEC, in special in SUA, a ajutat la indepartarea unor griji legate de intreruperile cu aprovizionarea din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. Am fost martorii unor situatii grave din punct de vedere geopolitic din 2011 incoace, dar, asa cum se poate vedea si din graficul de mai jos, impactul acestora a avut ca rezultat reactii, din punct de vedere al pretului, din ce in ce mai mici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri