Micii investitori au suprasubscris de aproape trei ori actiunile disponibile lor in cadrul ofertei publice initiale a Electrica, discountul de 5% disponibil acestora in primele cinci zile ale operatiunii atragand ordine pentru peste actiuni de 391 milioane de lei (89 milioane de euro).

Astfel, transa micilor investitori de retail a fost subscrisa de 2,96 ori, pana la sfarsitul zilei de vineri fiind inregistrate, potrivit brokerilor, ordine pentru 36,77 milioane de actiuni, fata de volumul de 12,403 milioane de titluri disponibile, scrie Mediafax.

Un volum de 7,726 milioane de actiuni au fost subscrise prin ordine pentru pachetul garantat de pana la 1.000 de actiuni. Ordinele garantate sunt limitate la 10 milioane de actiuni.

Pe segmentul cu discount, investitorii de retail au subscris 29,044 milioane de actiuni. Investitorii mici de retail care au subscris mai mult de 1.000 de actiuni in oferta Electrica in primele cinci zile de desfasurare a operatiunii, respectiv de luni 16 iunie si pana vineri 20 iunie, vor beneficia de un discount de 5% din pretul final rezultat din oferta. Distribuirea actiunilor se va face pro-rata, in functie de cerere si de numarul de actiuni subscrise prin ordinele pentru pachetul garantat de pana la 1.000 de titluri.

Pretul final va fi stabilit dupa incheierea ofertei, cand vor fi cunoscute si subscrierile pe transa investitorilor institutionali, unde sunt disponibile 150,610 milioane de actiuni, sau 85% din titlurile scoase la vanzare. Ultima zi de subscriere este miercuri, 25 iunie, iar listarea ar putea avea loc la inceputul lunii iulie.

Pe segmentul investitorilor de retail sunt disponibile 15% din actiunile scoase pe piata - 7% pentru investitorii mici, respectiv 8% pentru investitorii mari de retail. Alocarea pentru investitorii de retail poate fi suplimentata cu pana la 5%, de la 15% la 20% din actiunile disponibile in oferta, in functie de cerere.

Statul vrea sa transfere catre investitori privati 51% din actiunile Electrica prin oferta publica initiala, operatiune prin care compania ar urma sa atraga minimum 435 milioane euro.

Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Investitorii si-au indreptat atentia in ultimele zile spre oferta Electrica, rulajul bursei fiind limitat in primele trei sedinte din aceasta saptamana. Joi si vineri, lichiditatea pietei a revenit incet spre cote normale pentru aceasta perioada, si datorita tranzactiilor pe piata secundara.

Bursa de la Bucuresti a inchis vineri fara variatii semnificative, indicele general BET-C afisand o crestere de 0,09%. Pe de altã parte, indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,1%.

Actiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au crescut vineri cu 10,36%, la 0,9 lei, dupa ce dezvoltatorul a lansat o majorare de capital de 80 milioane lei, prin emisiune de actiuni la pretul nominal de 1 leu pe actiune.

Investitorii au tranzactionat vineri pe BVB actiuni de 39,5 milioane lei (8,98 milioane euro), aproape jumatate din lichiditate fiind acoperita de tranzactiile pe piata secundara cu actiuni Fondul Proprietatea (16,24 milioane lei), Romgaz (1,19 milioane lei), Transgaz (975.000 lei) si OMV Petrom (304.600 lei). Un numar de 10 actiuni au inregistrat lichiditate mai mare de 500.000 lei pe piata principala.

Actiunile din sectorul energiei au impins indicele BET-NG in urcare cu 0,4%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a castigat 0,38%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Bursele vest-europene au urcat in prima parte a sedintei de vineri, cu castiguri in sectorul producatorilor de medicamente, datorita optimismului generat de activitatea din zona fuziunilor si achizitiilor, cu o tranzactie de aproape 50 miliarde de dolari in carti intre companiile AbbVie (SUA) si Shire (Marea Britanie), desi compania britanica a respins oferta.

In zona economiilor emergente, randul sud-african s-a intarit cu peste 0,5% fata de dolar, scaderea volatilitatii de pe pietele valutare generand cerere pentru active care ofera randamente mai ridicate. Obligatiunile guvernamentale britanice si aurul se depreciaza.

Indicele Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York a inchis joi la un nivel record, iar principalii indici ai burselor vest-europene s-au apropiat de maximele ultimilor sase ani, dupa ce oficialii Rezervei Federale a SUA, cea mai puternica banca centrala din lume, au sugerat ca dobanzile vor fi mentinute la niveluri reduse.

Dobanzile practicate pe piata interbancara europeana pentru plasamente in euro la termen de o zi au scazut la 0,01%, un minim record.

Preturile marfurilor, in principal petrolul, incheie in urcare cea de-a doua saptamana consecutiv, pe fondul escaladarii violentelor din Irak, unul dintre cei mai importanti exportatori de titei la nivel global.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri