Piata derivatelor si a produsele structurate nu se afla printre cele mai importante prioritati pentru dezvoltare ale Bursei de Valori Bucuresti, directorul companiei, Ludwik Sobolewski, afirmand ca prefera pentru moment prefera sa se concentreze pe dezvoltarea segementului de actiuni si obligatiuni.

In cadrul unei intalniri organizata de BVB pentru investitorii de retail, Ludwik Sobolewski a fost intrebat despre momentul in care investitorii vor putea sa isi plaseze banii in produse structurate ce au ca activ suport actiuni sau indici romanesti.

“Una dintre probeleme pietei este aceea ca fondurile de investitii cumpara, fondurile de pensii cumpara, insa in final vedem foarte putina lichiditate in piata pentru ca institutionalii stau pe actiuni si nu le ruleaza. Legislatia nu le permite sa imprumute titlurile din portofoliu, iar atunci cand le tranzactioneaza trebuie sa plateasca comision din propriile incasari, asa ca prefera sa evite acest lucru. As vrea sa stiu cand va fi posibil sa putem tranzactiona si pe BVB, de exemplu, produse structurate pe indicele BET-FI?”, a declarat Grigore Chis, directorul firmei de intermediere Broker Cluj.

De cealalta parte, Ludwik Sobolewski a subliniat ca din punctul sau de vedere bursa romaneasca are nevoie in primul rand de instrumente financiare care sa “alimenteze” direct economia, facilitand finantarea companiilor, si abia apoi de derivate.

“BVB trebuie sa se dezvolte in cel mai sustenabil mod posibil din punct de vedere al produselor oferite. Produsele structurate fac parte din acestea, insa nu reprezinta chiar cel mai fundamental element. Avem nevoie mai intai de o baza solida a pietei, partea de actiuni trebuie mai intai dezvoltata. Nu imi pot imagina sa construim o cultura a pietei de capital cu instrumente financiare adresate in primul rand investitorilor avansati. Este ca atunci cand vrei sa iti construiesti o casa: incepi cu elementele fundamentale. Eu nu as fi atat de nerabdator cu privire la momentul cand vom avea o gama mai larga de instrumente financiare structurate”, a spus Ludwik Sobolewski.

In primele luni din acest an, investitorii de pe BVB au tranzactionat produse structurate in valoare de 16 mil. euro, comparativ cu totalul de 120,4 mil. euro inregistrat in tot anul 2013. Valoarea tranzactionata a produselor structurate este in scadere puternica dupa scandalul fraudei Harinvest de la sfarsitul anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri