Societatea de administrare Erste Asset Management, cel mai mare manager de fonduri mutuale, va atinge la finele primului semestru active administrate de 7 miliarde lei, cu circa un miliard peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, a declarat sambata directorul general al companiei, Dragos Neacsu.

"La sfarsitul lunii iunie vom atinge borna de 7 miliarde lei in active administrate. De asemenea, vorbim de primul trimestru (al doilea trimestru al anului - n.r.) pe care-l avem cu vanzari nete mai mari pentru fondurile mutuale denominate in euro decat pentru cele in lei. Tendinta de echilibrare incepuse spre finalul lui 2013, insa in trimestrul doi peste 60% sunt vanzarile fondurilor denominate in euro", a afirmat Neacsu la Conferintele BCR, relateaza Mediafax.

El a aratat ca, in iunie, fondurile mutuale cu alocare in actiuni listate, din "familia" You Invest (trei denominate in euro si trei in lei), au ajuns la o pondere importanta in portofoliu, de 20% din vanzarile lunii, respectiv peste 3,5 milioane euro. In functie de apetenta la risc a clientilor, 70% din investitii sunt in fondurile cu risc scazut, pe ambele valute, 15%-20% in cele cu risc mediu, iar restul in fonduri cu risc crescut.

"Cei care intra noi sunt in general persoane care au terminat expuneri pe depozite sau titluri de stat si inlocuiec cu expunere pe fonduri cu risc scazut. (...) Totusi, in ultimul an am putut schimba structura alocarii investitiilor pe actiuni, de la sub 10% in iunie 2013 la peste 35% in acest moment. E vorba de o schimbare de perceptie, drumul e lung, dar se intrevede un trend", a spus Neacsu.

Pe tip de clienti in functie de venituri, compania avea la finele anului 2011 o "dependenta masiva" de clienti "mass market" (cu active financiare in cadrul grupului BCR de circa 5.000-10.000 euro), cu o pondere de 77%, aceasta reducandu-se la 55% in mai 2014. Totodata, clientii "mass affluent" (cu active financiare de peste 40.000 euro) au ajuns de la o pondere de 12% la 28%, iar cei private banking (cu active de peste 200.000 euro) si-au crescut cota de la 11% la 17%.

Neacsu conduce compania din 2007, anterior fiind director de servicii financiare al Deloitte Balkans, iar in 2005 a fost, timp de un an, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor. Anul trecut, piata fondurilor mutuale s-a ridicat la 3,5 miliarde lei, din care fondurile administrate de Erste Asset Management au atras peste jumatate din aceasta suma, de 1,8 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri