Bursa de la Bucuresti a scazut miercuri, trasa in jos de actiunile din sectorul energiei, insa rulajul a fost mai redus fata de sedintele anterioare. Indicele de referinta BET Plus afisa o scadere de 0,82%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,86%.

Indicele BET-NG, al actiunilor din sectorul energiei, a inreistrat un declin de 1,1%. Titlurile OMV Petrom (SNP) au coborat cu 1,84%, Transgaz (TGN) a pierdut 1,38%, iar Romgaz (SNG) 0,82%. Actiunile Transelectrica (TEL) au inchis in scadere cu 1,36%, la 21,7 lei, cotatia din piata apropiindu-se astfel de pretul de 21,5 lei/actiune rezultat in urma plasamentului privat prin care Fondul Proprietatea (FP) a vandut intreaga participatie de 13,5% din capitalul companiei de stat. FP a anuntat marti ca a finalizat plasamentul privat prin care a vandut toata participatia detinuta la Transelectrica (TEL), respectiv 13,5% din actiunile companei, pentru 212,7 milioane lei (48,4 milioane euro), potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, actiunile Erste Bank (EBS) au avansat miercuri cu 1,61%, dupa ce au pierdut aproape 21% din valoare de vineri pana marti, semn ca unii investitori vad declinul abrupt din ultimele zile drept o oportunitate de cumparare. Institutia de credit a anuntat vineri ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Actiunile Electrica (EL) au inchis la 11 lei cea de-a patra sedinta de tranzactionare de la debutul pe Bursa, revenind astfel la pretul de listare.
Investitorii au tranzactionat miercuri pe BVB actiuni de 38,9 milioane lei (8,8 milioane euro). Lichiditatea a fost sustinuta miercuri si de tranzactii de tip deal cu actiuni BRD (4,24 milioane lei), Banca Transilvania (1,36 milioane lei) si Transelectrica (1,31 milioane lei).

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat usor miercuri, cu 0,09%. Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,72%, iar indicele extins BET-BK cu 0,39%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
CORONAVIRUS Filipine devine prima ţară din lume care închide bursa
Filipine devine prima ţară...

Bursele vest-europene au evoluat indecis miercuri, investitorii asteptand minuta sedintei de politica monetara din luna iunie a Rezervei Federale a SUA, in timp ce bursa de la Lisabona a atins minimul anului 2014.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Actiunile din energie au sustinut o revenire usoara a bursei
Setari Cookie-uri