Actiunile Electrica (EL) s-au mentinut sub pretul de listare de 11 lei in a doua parte a sedintei bursiere de joi si au inchis in coborare cu 1,8%, la 10,8 lei, minimul zilei, intr-o piata in declin, cu scaderi pentru marea majoritate a actiunilor, in plina corectie a pietelor externe.

Titlurile Electrica au coborat sub pretul de 11 lei in jurul orei 14:00, dupa care si-au continuat declinul pe un volum ridicat, tranzactiile cu actiunile distribuitorului de energie acoperind mai mult de jumatate din rulajul bursei. "Electrica a inceput tranzactionarea la bursa intr-un moment mai putin pozitiv si evolutia pretului nu putea sa fie in discordanta cu piata. Presiunea la vanzare din partea investitorilor cu o strategie speculativa a fost si va fi probabil in continuare destul de ridicata, cel putin pe termen foarte scurt. Nu este exclus sa mai asistam la corectii insa nu foarte insemnate", comenteaza pentru Mediafax Nicu Grigoras, director departament front office la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele de referinta BET Plus a inchis in scadere cu 0,7%, iar indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,73%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine. Declinul pietei s-a manifestat in toate sectoarele, cu scaderi pentru majoritatea actiunilor si a indicilor, in timp ce pietele europene traverseaza cea de-a cincea sedinta consecutiv de corectie dupa ce au atins, succesiv, mai multe maxime ale ultimilor sase ani.

"Sedinta de astazi a fost dominata de corectii insemnate atat pe piata interna cat si pe bursele externe. Corectiile indicilor BVB se datoreaza in masura semnificativa a inrautatirii perceptiei investitorilor cu privire la bancile listate. Perceptia negativa a cuprins si SIF-uri (unele dintre cele mai mari detinatoare de titluri bancare) si astfel o buna parte din piata a inceput sa corecteze. Odata inrautatit contextul intern au aparut si marcarile de profituri pe titluri energetice/utilitati. Cel mai probabil corectiile mai pot continua cateva zile insa nu cu aceeasi amplitutine, dupa care cel mai probabil se va reintra la cumparare", este de parere Grigoras. Actiunile Electrica s-au mentinut in prima parte a zilei la 11 lei, pretul la care au debutat pe bursa in sedinta de vineri, coborand ulterior spre 10,9 lei, apoi 10,8 lei.

Majoritatea actiunilor, peste 1,7 milioane, au fost tranzactionate intre 11 si 11,01 lei/actiune, iar un volum aproape la fel de mare, de circa 1,5 milioane, a fost transferat intre 10,99 si 10,9 lei/actiune. Intre 10,89 si 10,8 lei au fost transferate peste 315.000 de titluri. Actiunile Electrica sunt in mecanismul de stabilizare, prin care unii brokeri din consortiul care a intermediat listarea companiei pot interveni in piata cumparand actiuni sau certificate globale de depozit (GDR-uri) cu o parte din banii atrasi in oferta, pentru a opri scaderea pretului. Perioada de stabilizare se va incheia la 1 august.

Indicele BET-NG, al actiunilor din sectorul energiei, a coborat joi cu 0,46%, cu scaderi de 1,82% pentru Electrica, 1,38% pentru Romgaz (SNG), 1,15% pentru Transelectrica (TEL), respectiv 1,1% in cazul Nucelarelectrica (SNN). Titlurile Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au urcat usor, cu 0,34% fiecare. SIF-urile si actiunile bancare au inregistrat cele mai abrupte scaderi joi pe bursa.

Indicele BET-FI, al actiunilor SIF-urilor si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a suferit o corectie de 1,62%, cu scaderi de pana la 3,5% ale actiunilor societatilor de investitii financiare. Titlurile FP, printre cele mai lichide din piata, au coborat cu 1,18%, la 0,84 lei. Actiunile Erste Bank (EBS) au inchis in scadere cu 3,41%, la 79,3 lei, continuand declinul abrupt dupa o zi de respiro datorata probabil cumparatorilor atrasi de pretul redus al titlurilor bancii austriece.

Titlurile Erste au recuperat miercuri 1,6% din valoare, dupa ce au scazut cu aproximativ 21% de vineri pana marti. Institutia de credit a anuntat vineri ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro. Joi, actiunile BRD (BRD) au scazut cu 0,99%, la 8,96 lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 0,86%, la 1,725 lei.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,91%, iar indicele extins BET-BK a pierdut 1,13% din valoare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat joi pe platforma BVB actiuni de 70,85 milioane lei (16,1 milioane euro), rulaj ridicat pentru aceasta perioada, acoperit in proportie de 55% de tranzactiile cu actiunile Electrica. Lichiditatea a fost sprijinita si de cateva tranzactii deal cu titluri Transelectrica (1,68 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,43 milioane lei) si BRD (1,05 milioane lei). Bursele europene au coborat joi pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv, declinul fiind accentuat de scaderile abrupte inregistrate in sectorul bancar, unde actiunile au ajuns la cele mai reduse nvieluri din acest an. Cele mai afectate au fost bursele de la periferia zonei euro, in speta actiunile bancilor din Portugalia, Italia si Spania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri