In prima jumatate a anului, investitorii de retail ai certinvest s-au orientat, in cea mai mare masura, catre investitiile in fonduri de actiuni (Bet-FI Index si XT Index). Locul secund, in ceea ce priveste fondurile deschise, a fost ocupat de fondul Obligatiuni, observandu-se apetenta investitorilor pentru instrumentele cu venit fix, cu randamente similare depozitelor, insa pentru care accesul la bani este rapid, fara a pierde castigul acumulat.

In ceea ce priveste profilul investitorilor ci venituri ridicare (high-net-worth individual), acestia au avut un comportament moderat, cu preferinta pentru instrumentele cu venit fix si intr-o masura mai mica pentru actiuni.

“Pe fondul scaderii generalizate a dobanzilor in piata monetara, se remarca o tendinta de crestere a numarului de investitori care doresc sa isi asume un risc mai mare aferent investitiei in actiuni, in perspectiva unor randamente atractive. La acest aspect a contribuit si listarea Electrica, investitorii fiind dispusi sa subscrie in oferta, prin prisma discount-ului obtinut si a riscului asociat, considerat mai mic, comparativ cu alte investitii pe bursa. In masura in care evolutia pozitiva inregistrata de bursa anul trecut se va relua in a doua jumatate a anului, exista potential ca fenomenul de migrare dinspre instrumente cu venit fix spre actiuni sa capete amploare”, a declarat Daniela Vasile, Director general adjunct, Certinvest.

In primele sase luni ale anului 2014, activele totale administrate de Certinvest au inregistrat o crestere de 17,6%, ajungand la 233 milioane lei. Cea mai mare crestere, de 59,3% a fost inregistrata pe segmentul fondurilor deschise de investitii ale caror active au ajuns la aproape 90 mil. lei. Evolutia ascendenta a fost sustinuta de preluarea administrarii fondului KD Maximus in martie 2014.

Citeste si:

“Primul semestru al acestui an a determinat o crestere a activelor pe segmentul fondurilor deschise administrate de Certinvest, in special, in zona fondurilor de actiuni si a celor diversificate, care au o expunere pe actiuni. Activele fondurilor Prudent si Next Generation au crescut cu 23,7%, respectiv 72% in timp ce fondul Certinvest BET Index, care a inregistrat in aceeasi perioada un randament de 8,4%, a cunoscut o crestere a activelor de 13,6%“, spune Radu Buzea, director general adjunct, Certinvest.

Pe segmentul fondurilor deschise de investitii, cel mai mare randament a fost obtinut de Certinvest BET Index, cu 8,4%, urmat de Certinvest XT Index (6,28%) si Certinvest Obligatiuni (2,73%).

Valoarea totala a volumelor tranzactionate pentru adeziuni, in primele sase luni ale anului, pe platforma investonline.ro a fost de 4,2 milioane RON (peste 600 de operatiuni) si de 4 milioane RON pentru volumele tranzactionate pentru rascumparari (300 operatiuni).

Valoarea medie a unei adeziuni a crescut la 6.060 RON in primul semestru al anului 2014, de la 5.167 in aceeasi perioada a anului trecut.