Banca Transilvania (TLV) a consemnat in primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, in crestere cu 17,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde lei, in contextul scoaterii din bilant a unor credite neperformante de 320 milioane lei.

In primele sase luni ale anului trecut, BT a avut un profit de 180,19 milioane lei, iar activele totale cumulau 32,065 miliarde lei, informeaza Mediafax. La finele lunii iunie, banca avea un profit brut de 246,1 milioane lei, cu 17,5% peste nivelul din perioada corespunzatoare din 2013.

Veniturile operationale au crescut cu 24%, la 907 milioane lei, se arata intr-un comunicat al BT transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Eficientizarea activitatilor si controlul costurilor au condus la o imbunatatire a raportului cost/venit cu peste 7 puncte procentuale, la 44,6%.

Soldul creditelor a ajuns la 19,77 miliarde lei, in urcare cu 3,8% fata de finele anului trecut, iar soldul depozitelor a avansat cu 4,3%, la 26,9 miliarde lei. Astfel, raportul credite/depozite se situa la 73,5%.

BT are in continuare un exces de lichiditate, cu un cu un indicator de lichiditate structurala de 51,5%, peste media sistemului bancar. In primele sase luni au fost acordate peste 66.300 de imprumuturi noi, in valoare totala de 5,2 miliarde lei, pentru persoane fizice si companii. Numarul de clienti activi s-a mentinut la 1,76 milioane, nivelul de la finele anului trecut, banca concentrandu-se pe retail si IMM-uri, dar si pe segmente specializate, precum agricultura si domeniul medical.

"Semestrul I 2014 a adus cresteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail fiind acordate credite in valoare de 956 mil. lei. In ceea ce priveste companiile, in cursul semestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 12.400 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 450.000 lei", se spune in comunicat.

BT a scos din bilant credite cu restante de peste 360 de zile integral provizionate, conform recomandarii BNR, cu o valoare bruta de 320 milioane lei.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 12,30% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, sub media sistemului bancar. Banca a constituit provizioane in primele sase luni de 256 milioane lei, ajungand la un sold total al acestora de 2,47 miliarde lei, in scadere usoara fata de finele anului trecut, cand se situa la 2,49 miliarde lei, in contextul curatarii partiale a bilantului. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane este de peste 123%.

Lichiditatea foarte mare, baza solida de capital (...) ne fac sa ne uitam cu atentie si interes la orice fel de oportunitate care ar putea aparea - Horia Ciorcila, Banca Transilvania

Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11%, iar veniturile din comisioane operationale au fost mai mari cu peste 15%. Banca Transilvania a incheiat primul semestru cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generand tranzactii cu 16% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor este de 17,3%.

Solvabilitatea bancii este de 14,16%, luand in considerare profitul cumulat al primului semestru.

"Suntem multumiti de rezultatele bancii noastre din prima parte a acestui an. Cu un nivel al indicatorului cost/venit in scadere si o acoperire prudenta cu provizioane, suntem pregatiti pentru provocarile pietei, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucuram, baza solida de capital, precum si echipa consolidata si eficienta de management ne dau incredere ca vom creste in continuare si ne fac sa ne uitam cu atentie si interes la orice fel de oportunitate care ar putea aparea", a afirmat in comunicat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

Actiunile institutiei de credit, listate la BVB, au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la pretul de 1,802 lei/titlu, cu 0,22% peste referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii se situeaza la 4,61 miliarde lei.

Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61%. Bank of Cyprus si-a vandut in primul semestru pachetul de 9,9% din titluri, pe care-l detinea din 2009. Totodata, Horia Ciorcila are 5,1% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri