Actiunile Electrica (EL) au inchis in urcare sedinta de luni, prima de la iesirea din procesul de stabilizare a pretului, foarte aproape de cotatia de listare de 11 lei/titlu, in timp ce piata a crescut pe o lichiditate redusa, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au inchis in crestere cu 0,2%, in timp ce lichiditatea a ajuns la 20,6 milioane de lei (4,7 milioane de euro), concentrata mai ales in partea a doua a zilei. BET NG, indicele sectorului energiei, si BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), au urcat cu 0,2%.

Actiunile Electrica au terminat sedinta cu un avans de 0,6%, la 10,98 lei, aproape de pragul de 11 lei de la listarea din urma cu o luna. Operatiunile cu titluri ale distribuitorului de electricitate au oscilat intre 10,91 lei si 11 lei/actiune.

Titlurile Electrica au incheiat vineri, 1 august, perioada de stabilizare a pretului, derulata timp de 30 de zile de la listare, in cadrul careia, managerii Raiffeisen si Citigroup au avut obligatia sa intervina in piata prin achizitii pentru a limita eventuale scaderi semnificative de pret.

Raiffeisen si Citigroup au cumparat in perioada in care au intervenit pentru consolidarea pretului titluri reprezentand 2% din numarul total de actiuni al companiei, cu o valoare estimata la cotatia de listare de circa 75,8 milioane lei.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Cele doua firme au avut la dispozitie pentru a cumpara actiuni fonduri de 92,6 milioane de lei, din suma totala de aproape 2 miliarde de lei atrasa de Electrica prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata pe piata romaneasca. Electrica a fost listata concomitent la Londra prin intermediul certificatelor globale de depozit.

Cei doi manageri au cheltuit mai putin de 75,8 milioane de lei, intrucat interventiile au fost facute, in principal, la preturi mai mici fata de valoarea de listare. Actiunile Electrica au inregistrat cea mai scazuta cotatie de pana acum pe parcursul sedintei din 14 iulie, de 10,72 lei/actiune.

Fondul Proprietatea a generat luni aproape jumatate din rulajul bursei, cu 9,12 milioane de lei. Actiunile companiei au inchis sedinta in urcare cu 0,1%.

Investitorii au aratat un interes mai mare si pentru titlurile Romgaz (SNG) - 4,34 milioane de lei, dar si pentru cele ale OMV Petrom (SNP) - 1,34 milioane de lei si Transgaz (TGN) - 1,28 milioane de lei. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in crestere cu 0,4%, pe o lichiditate usor sub 1 milion de lei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Banca Transilvania a anuntat, luni, ca a obtinut in primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, in crestere cu 17,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde lei.

Indicele extins BET XT si BET BK au avansat cu 0,2%.

Indicele BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile europene au inchis luni in scadere, din cauza rezultatelor sub asteptari anuntate de companii din sectorul imobiliar, chiar daca investitorii si-au pastrat calmul dupa ce statul portughez a intervenit pentru a ajuta financiar Banco Espirito Santo.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

Indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,1%, DAX (Frankfurt) a inregistrat un declin de 0,8%, iar CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,1%. Banca centrala a Portugaliei a preluat controlul Banco Espirito Santo printr-un program de sprijin financiar de 4,9 miliarde de euro, in urma caruia investitorii care detin obligatiuni fara prioritate la plata emise de institutia de credit vor suporta pierderi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP