Bursa a inchis in crestere sedinta de marti, pe o lichiditate aproape la jumatate fata de cea din sedinta precedenta, in timp ce actiunile Electrica (EL) au avansat pentru a doua sedinta de la iesirea titlurilor din perioada de stabilizare a pretului.

Investitorii au tranzactionat actiuni in valoare de 13,46 milioane de lei (3 milioane de euro), cu precadere in prima parte a zilei, cand rulajul a depasit 8 milione de lei. Lichiditatea pietei s-a situat luni la 20,6 milioane de lei, in timp ce minimul ultimei luni a fost atins la mijlocul lunii iulie, de 11,5 milioane de lei.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au crescut cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

"Piata bursiera a continuat sirul evolutiilor din aceasta saptamana, caracterizate de lichiditate si volatilitate scazuta. In topul lichiditatii gasim societatile energetice si de utilitati, Fondul Proprietatea detinand din nou primul loc. Evolutii mai bune am inregistrat pentru titlurile Nuclearelectrica si Electrica, care a reusit sa «sara» peste pretul din oferta. Trebuie sa remarcam in continuare evolutia pietei autohtone care s-a decuplat de evolutia pietelor externe, unde am avut in ultimele doua saptamani scaderi de pana la 10% pe piata germana. Este un semn incurajator, care confirma ca Romania devine o tinta investitionala mai atractiva", a declarat directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction, Alin Brendea.

BET NG, indicele sectorului energiei, a avansat cu 0,2%, iar BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a stagnat.

Actiunile Fondului Proprietatea au generat cel mai mare interes pentru investitori, cu o lichiditate de 3,66 milioane de lei, si au inchis in crestere cu 0,1%.

Pe pozitia a doua in topul lichiditatii se afla Romgaz (SNG), cu operatiuni totalizand 2 milioane de lei. Actiunile producatorului de gaze naturale au scazut cu 0,1%.

Doar doua actiuni, din sectorul bancar, au mai depasit pragul de 1 milion de lei, respectiv Banca Transilvania (TLV), cu 1,29 milioane de lei si BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,28 milioane de lei, din care un transfer deal in valoare de 900.000 de lei.

Actiunile BRD Groupe Societe Generale au crescut cu 1,56%, in timp ce titlurile Banca Transilvania au urcat mai lent, cu 0,3%.

Titlurile Electrica au crescut cu 0,6% pentru a doua zi consecutiv, pe o lichiditate de 962.000 de lei, de peste trei ori mai ridicata fata de cea din ziua precedenta. Actiunile au inchis la 11,04 lei, cotate egala cu cea de la finalul sedintei din 8 iulie.

Actiunile distribuitorului de electricitate au inchis la cel mai ridicat nivel pe 4 iulie, la 11,25 lei, in timp ce maximul pe parcursul unei sedinte a fost inregistrat la 7 iulie, de 11,28 lei.

Titlurile Electrica au iesit incepand de luni din perioada de stabilizare, in care unii brokeri din consortiul care a intermediat listarea au intervenit in piata cumparand actiuni sau certificate globale de depozit cu o parte din banii atrasi in oferta, pentru a opri scaderea pretului.

Electrica a debutat pe bursa pe 4 iulie, dupa cea mai mare oferta publica derulata vreodata pe piata romaneasca, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferand catre investitorii privati participatia majoritara.

"Starea de apatie a bursei autohtone este posibil sa continue pana la jumatatea lunii august, cand vom avea raportarile financiare aferente trimestrului al doilea, care vor oferi oportunitatea unui update financiar al emitentilor listati la Bursa de Valori Bucuresti", a adaugat Brendea.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

Indicele BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au revenit dupa patru sedinte de scadere, sustinute de rezultatele financiare mai bune decat anticipau analistii anuntate de companii precum Credit Agricole si Deutsche Post. Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,1%, iar DAX (Frankfurt) si CAC 40 (Paris) au avansat cu 0,4%.

In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a avansat cu 0,2%, in timp ce BUX (Budapesta) si WIG (Varsovia) au stagant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri