Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere, cu cel mai ridicat rulaj din aproape o luna, realizat in principal de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), inclusiv mai multe deal-uri cu valoare semnificativa, scrie Mediafax.

Schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea au totalizat 52,9 milioane de lei, aproape 90% din lichiditatea pietei, de 61,71 milioane de lei (13,9 milioane de euro). Indicele BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au scazut cu 0,2%, la fel ca in sedinta de miercuri. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

BET NG, indicele sectorului energie, a stagnat, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,76%, tras in jos de cotatia SIF Oltenia (SIF5).

Investitorii au tranzactionat actiuni in valoare de 19 milioane de lei pe piata principala, in timp ce pe segmentul deal-urilor s-au efectuat patru tranzactii in suma totala de 33,9 milioane de lei. Titlurile Fondului au inchis in crestere cu 0,5%.

Pe pozitia a doua dupa lichiditate, dar la distanta semnificativa de Fondul Proprietatea, se afla SIF Moldova (SIF2), cu 4,2 milioane de lei. Rulajul SIF Moldova a fost, de asemenea, sustinut de un transfer deal, de 3,9 milioane de lei.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Printre actiunile lichide ale sedintei se numara si Banca Transilvania (TLV), cu 1,22 milioane de lei, Electrica (EL), cu 717.766 lei, si SIF Oltenia (ISF5), cu 630.405 lei.

Actiunile Electrica au crescut cu 0,3%, la 11,05 lei, cel mai ridicat pret incepand din 8 iulie si peste cotatie de 11 lei, la care s-a listat pe bursa la inceputul lunii iulie.

SIF Oltenia a scazut cu 4,4% si a consemnat cel mai puternic declin dintre cele mai lichide actiuni in tranzactiile derulate joi pe piata principala. Societatea a anuntat ca suspenda in luna septembrie plata dividendelor aferente anilor 2010-2012 pentru a actualiza datele si in vederea platii dividendelor pentru anul trecut, care va incepe in luna octombrie.

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,4%, in timp ce BET BK a coborat cu 0,2%.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au scazut pentru a doua zi consecutiv, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat ca riscurile geopolitice din tari precum Ucraina ar putea afecta recuperarea economiei, in timp ce mai multe companii, printre care reasiguratorul Munich Re, au raportat rezultate financiare mai slabe decat asteptarile.

Indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,6%, CAC 40(Paris) a coborat cu 1,4%, iar DAX (Frankfurt) a consemnat un declin de 0,8%.

In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a coborat cu 0,2%, in timp ce pentru BUX (Budapesta) si WIG (Varsovia) scaderile au fost mai puternice, de 1,2%, respectiv 1,3%.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri