Grupul OMV Petrom a raportat in primele 6 luni un profit net de aproape 1,39 miliarde lei, in scadere cu 42% fata de perioada similara de anul trecut. Declinul abrupt a fost inregistrat din cauza unor elemente speciale, adica o depreciere aditionala de 490 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare anuntate marti pe Bursa.

Profitul grupului OMV Petrom, in picaj in semestrul 1

Vanzarile au scazut si ele in primele 6 luni, cu 7%, de la 11,57 miliarde lei, pana la 10,72 miliarde lei. Excluzand elementele speciale, Petrom precizeaza ca profitul net ar fi fost 1,91 miliarde lei, insemnand totusi o scadere de 22% fata de perioada echivalenta din 2013. De asemenea, indicatorul EBIT (profitul inainte de taxe si dobanzi) s-a inrautatit semnificativ, cu 29%, de la 2,97 milliarde lei, la 2,1 miliarde lei.

"In prima jumatate a anului 2014 am continuat sa implementam proiectele noastre de investitii in conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, in termenele si bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, demarat in 2010, in valoare de 600 mil euro, care ne va permite imbunatatirea marjelor de rafinare si o mai buna satisfacere a cererii pietei. In E&P, operatiunile de foraj si reparatii capitale au contribuit la stabilizarea productiei interne. In zona offshore de mica adancime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zacamant de titei din Marea Neagra, de la privatizare. In zona de mare adancime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis inceperea forajului la sonda Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea initiala de gaze si de a identifica posibilitati suplimentare de explorare", a spus Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Cererea redusa de produse petroliere si gaze, combinata cu impozitarea suplimentara introdusa in 2013-2014, a neutralizat in mare masura beneficiile rezultate in urma liberalizarii pretului la gaze.

Sefa Petrom mai precizeaza ca, avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze si presupunand un viitor cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, compania isi va continua proiectele, concentrandu-ne in special pe cele de explorare si redezvoltare zacaminte, atat onshore, cat si offshore.

Investitiile OMV Petrom au crescut insa puternic in semestrul I, cu 40%, de la nivelul de 2,08 miliarde lei, pana la 2,91 miliarde lei, in timp ce datoriile au scazut la fel de mult. Daca in primele 6 luni din 2013 Petrom inregistra un sold al datoriilor de 1,69 miliarde lei, in S1 2014 datoriile au coborat cu 36%, la 1,08 miliarde lei. Ca urmare, gradul de indatorare al companiei a coborat de la 7% la 4%.

Productia totala de hidrocarburi a consemnat o stagnare in acest semestru, la 32,72 milioane de barili echivalent petrolier (bep), comparativ cu 33,2 milioane in S1 din 2013. Investitiile in explorare au crescut insa de peste 2 ori, de la 257 milioane lei, la 428 milioane lei.

Costurile de productie exprimate in dolari/bep au crescut in primele 6 luni cu 30%, in principal din cauza noului impozit pe constructii, costurilor mai mari cu personalul (incluzand si cheltuieli nerecurente) si productiei mai scazute in Kazahstan. Astfel, OMV Petrom a inregistrat in semestrul I 2014 un cost de productie de 17,86 dolari/bep, mai mare cu 22% fata de perioada similara de anul trecut.

Grupul OMV Petrom a alocat un buget de investitii de peste 1,3 miliarde euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zacamintelor, activitati de reparatii capitale/operatiuni de adancime,
proiectul Neptun Deep).

Aflati mai multe detalii financiare din raportul transmis Bursei de OMV Petrom sau din pdf-ul atasat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri